Truco o trato? Halloween versus Tots Sants a Son Carrió

Dia 31 d’octubre Son Carrió s’omplí de carabasses amb els més petits i no tan petits, vestits per a l’ocasió. L’associació Som Carrioners i l’APIMA organitzaren, a les 18 hores, un taller de carabasses, a la capella, que s’omplí de bruixes, vampirs, fantasmes, ossamentes… després sortiren amb les carabasses il.luminades de processó pels carrers del poble demanant llepolies, amb el truco o trato que mai he sabut que volia dir. Ja fa un grapat d’anys que aquesta festa anglosaxona ha aterrat a ca nostra i, supòs que per influència de les pel.lícules americanes, de cada vegada agafa més força. Així i tot n’hi havia més d’un que duia el rosari de carabassat penjat al coll, això significa que poden conviure les dues festes o que s’està substituint la nostra tradició per una de forana?

Des de la Delegació i la biblioteca de Son Carrió sempre ens hem volgut mantenir al marge d’aquesta festa, però pel que he pogut observar els nins s’ho passen d’allò més bé, les disfresses són imaginatives i en el taller col.labora gent de moltes edats, pares, germans i padrins.

Personalment, m’he anat convencent que aquesta festa no té perquè acabar amb la nostra, pens que poden conviure les dues, així i tot tinc els meus dubtes. El debat està servit, què en pensau?

 

7 pensaments a “Truco o trato? Halloween versus Tots Sants a Son Carrió

 1. Què en pens?que cadascú a caseva i els bous a betlem..puten salades…jajaj
  antigament, es dissabte de santa margalida s’enremava es portal de ses margalides del poble, i els joves o quintos anaven a cantar. més valdria qeu recuperassim sant joan pelós, aprendre a fer bunyols, o senyorets. que aquestes americanades…tualmon

  • Catalina, crec que m’ha passat el mateix que tu. Abans no acabava de veure aquesta festa amb molts bons ulls però, me n’he adonat, que no hi ha el per què estigui barallat Hallowin amb Tots Sants. Trob que són complementaris. Per posar un exemple, el tema dels dimonis a Son Carrió per Sant Antoni, feia uns anys que estava de capa caiguda però hi va haver un grup de gent que es va posar en marxa i es va tornar a reavivar la festa amb la participació d’un bon grapat de dimonis als foguerons i beneïdes.
   Jo crec que Hallowin té èxit perquè és una festa diferent i que atreu a la gent. Si anar a cantar a les Margalides es converteix amb una festa, no passis pena que la gent també s’hi apuntarà. T’ofereixes a posar-te al cap davant?
   Un altre exemple. Pareix que anar a cantar Nadales és més cosa d’al.lots petits. Va bastar que qualqú donàs la idea als joves per anar a cantar Nadales pel carrer i la cosa es va animar i va funcionar bastant bé (uns anys, clar, perquè tot cansa).
   Amb això vull dir que si “presentes” o “ofereixes” una festa o activitat atractiva, la gent s’anima. Independentment si és anglosaxona, japonesa, americana o mallorquina. T’animes, Miquel, a tirar endavant lo de ses Margalides?
   Amb tot això, no puc negar que em caiguin més en gràcia els Reis Mags que el Pare Nöel, però tampoc li tallaria les cames…jeje

   • No crec que Halloween hagi triomfat per ser una festa atractiva com tu dius. És una festa com les altres (de fet té semblances amb el carnaval) però ens l’han feta mamar a la tele, als cines, a l’escola, als diaris…. i així els nins la reclamen, la gent la sent pròpia, i els bars s’apunten al carro.
    Per ex no ha triomfat la festa dels morts de Mèxic, igual de divertida que Halloween. Pq? Perquè no és americana i no l’han impulsada. Qualsevol cosa que promociones fins a la sacietat acaba triomfant (fins i tot na Belén Esteban)

 2. Deixant de banda el tema de la tradició o la festa, que crec que hauria de ser motiu de reflexió profunda, algú me pot explicar perquè aquest tipus de celebració ha d’acabar amb vandalisme: bústies cremades, ous a les façanes… d’on surt aquest component agressiu? Qui ho fomenta?

 3. Totalment d’acord amb en Miquel font.
  més valdria recuperar festes nostre que s’han perdut. Podríem anar a matar el porc per fer matances festits de la mort, vampirs… així el mataríem d’un espant i no amb el ganivet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.