La setmana que entram, segons el “parenòstic”

“De novembre enllà, agafa la manta i no la deixis estar” diu el refranyer i, a dir vera, ha refrescat, encara que les temperatures no són les pròpies d’aquestes dates.El Sol surt un poc més tard els matins i es pon un poc més prest els capvespres. A finals d’aquesta setmana tendrem 10 hores i sis minuts de sol.

La Lluna serà plena el dia 10 a les 21 hores i 16 minuts i estarà en el signe de Taurus.

La festivitat més destacada d’aquesta setmana és la de Sant Martí, que es celebra el proper divendres, dia 11. Sant Martí de Tours pareix esser que va néixer a l’actual Hongria a principi del segle IV i morí a la Gàl·lia a finals del mateix segle. Sembla que va ser bisbe de Tours i un dels sants més populars de l’Edat Mitjana.

La tradició conta que Martí era un oficial de l’exèrcit romà. Un dia de tardor va trobar un captaire que tremolava de fred i Martí amb l’espasa va xapar la seva capa en dos trossos, en donà un tros a l’home i guardà l’altre tros perquè era propietat de l’exèrcit romà. Amb mitja capa cada un, passaven fred tots dos i, vet-ací, que de sobte canvià el temps, sortí el sol i encalentí els cossos dels protagonistes de la història.

Devers aquestes dates el temps autumnal sol donar una treva i el sol es converteix en protagonista durant uns dies: és l’estiuet de Sant Martí.

El refranyer ens recorda que “Per sant Martí, mata el porc i ençata el vi”.

El dia 11 de novembre, a la Seu de Mallorca es pot observar un fenomen que només es repeteix el dia de la Candelera. Si hi ha sort, devers les vuit i mitja del matí es pot veure un espectacle de llum i color.

La Seu el dia de Sant Martí

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.