Gener, el mes de Janus

Gener (Januarius) és el mes dedicat a Janus. A ell es dedicaven tots els matins (Janus matutinus) i l’inici dels mesos (CALENDAS). El mes de gener també li pertanyia per ser en el que s’inicia la prolongació dels dies. Janus és un dels déus més antics del panteó romà i se’l representava amb dues cares: una que mira cap endavant i una altra que mira cap enrere. Per això presidia l’any que acaba i el que comença i els canvis de mes.

Les seves llegendes estaven lligades als origens de la ciutat de Roma. Va regnar durant l’Edat d’Or, que es caracteritzava per la bondat dels homes i l’abundància de tots els béns. Va ser el primer en inventar les naus que feien el recorregut des d’Itàlia fins a Tesàlia, i també la moneda, que per això té dues cares. Després de la seva mort, Janus va ser divinitzat.

Janus era també el déu de les portes. El que obre (patulcius) i el que tanca (clusivius). El seu lloc de culte es situava en una de les colines romanes, que per aquest motiu era coneguda com a Janículum i on el rei Ancus Marci va construir una fortificació amb la finalitat de protegir el port sobre el Tíber i el camí dels comerciants cap a Etrúria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.