Per què?

No és solament una pregunta de moda introduïda per l’entrenador del Real Madrid per qüestionar, i tal vegada pressionar, el col·lectiu arbitral.

També s’ho varen demanar els americans després de la coneguda caiguda de les Torres Bessones de NY. I mentre uns, els conservadors que gaudien del poder, s’aferraven al “nosaltres som els bons, els altres són assassins, això és la guerra, el mal campa pel mon i l’hem de destruir…”, altres es demanaven: per què?, què hem fet nosaltres de mal fet perquè ens odiïn tant?.

He recordat aquesta doble visió dels fets del 11 de setembre que tantes conseqüències ha tingut, per governar qui governava, mentre fullejava els diaris d’avui.

El Diario de Mallorca a la pàgina 10 fa un repàs a les esbroncades que se n’ha duit el President del Govern, a Sa Pobla, Felanitx, Inca, Escola d’Hoteleria, Valldemossa i la recent de Manacor. Referint-se a Manacor els Conseller de Presidència diu: “No fue una protesta de ideas. En Manacor se vivió una manifestación de odio y mucha agresividad”

No hi era i no puc opinar. Els vídeos que he vist eren renouers, si, però no violents. D’altra banda se que vivim un moment on el “en sortiré amb la meva” és un valor prioritari, situat molt per damunt el de la sinceritat…

En tot cas, però, potser es hora de començar-se a demanar Per què?. ¿Quins fets mouen a la gent a fer el que fa en una Illa en que ningú acostuma a moure’s per res?

Hauran de triar entre el “posicionament Bush” o un altre més moderat i progressista

Potser ja no val fugir o refugiar-se en el tradicional “son quatre moixos” o “aquests no son dels nostres”

Aquest article s'ha catalogat com a Local per Guillem Pont representant null. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç.

24 pensaments a “Per què?

 1. Jo si que hi era Guillem, i no n’hi va haver gens de violència, de fet tots els representants del PP varen poder passar entre la gent sense cap problema ni un. Només el president i el seu afany de protagonisme el feren arribar amb un 4×4 fosc i rodejat de guardes de seguretat (que record que també pagam nosaltres). En cap cas ningú va ferir ni agredir al president ni a cap dels seus guardes, l’home del cap pelat amb el trau va entrar molt abans que ells. Aquí en tens la mostra http://tecnacio.blogspot.com/2012/05/el-pp-menteix-i-loposicio-li-dona-la.html .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Me conten q en primera línia, a ple plumó, entre els més cridaners, s’hi obirava sa famosa i intrèpida libèl.lula portenya amb ses ales ben esteses, brunzint-les de mala manera contra els governants.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Idò no hi era, entre altres coses perquè ignorava la visita. En altres cirscumstàncies personals i de temps no hauria descartat la presència, sobretot pel que fa el tema de la sanitat, però et ben asegur que, veient les imatges del video que ha penjat en Tomas, me’n hauria tornat a casa ben estorat quan hagués vist als quatre de sempre, amb més ganes d’intimidar que de manifestar-se o protestar, i que tiren per terra les pretensions de qui hi compareix amb bona fe.

  És una llàstima que els organitzadors (si n’hi havia) no vagin amb cura d’evitar aquests conats intimidatoris o de violència, o almenys identificar a qui compareix amb aquestes intencions, ja que són aquestes fets els qui resten força a la manifestació i fan esborrar qualsevol idea de participar-hi a qui es troba cómode amb l’ús de la paraula, sense res a les mans per llançar.

  Però el que em deixa de pedra, Serafí, és que puguis arribar a afirmar que en les imatges no es veu res de violència. Qué necessites per qualificar una situació de violenta? No és suficient llançar botelles de plàstic i altres objectes (que no arrib a identificar) sabent que el més segur és que feriran a algú? Necessites sang per xerrar de violència? No et contradius quan en el primer comentari dius que els del PP varen poder pasar sense cap problema i el darrer link que has penjat que xerra de provocació? A més en el video es veu clarament, almenys, una botella (es veuen més objectes volant) que impacte a algú, quan tu afirmes que no hi va haver cap agresio….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • No compartesc tota la informació dels links, sobretot la del segon quan diu que hi va haver agressió. Ara bé, el que si compartesc és que hi va haver provocació per part tant del president com dels seus guardes, per mostra un botó http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/05/18/encerrona-empujon-guardaespaldas/766634.html . I aquí el vídeo de la sortida http://www.youtube.com/watch?v=1wOMt5u0tz4&feature=relmfu , a on pots veure com si es fan bé les coses, no hi ha cap problema.
   Ara et volia fer unes preguntes a veure si em sabràs contestar: Quina necessitat tenia en Bauçà de passar per enmig de tota la gent? Si tu veus com sense tu fer res, els guardes comencen a sempentejar a la gent del teu poble, fins i tot a la policia local, et quedaries aturat?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   • Me demanes quina necessitat hi ha de passar entre la gent. Si veus el video de l’arribada, el cotxe s’ha d’aturar i no es pot aproximar al local, perquè la gent es posa enmig del carrer. La vostra alegria, supòs, hagués estat que la comitiva se’n tornés fins que la policia hagués pogut preparar l’arribada (bé, llavors, les crítiques serien d’excessiva policia, o ves a sabre tu…).

    Me compares la caòtica entrada amb l’ordenada sortida. En el primer moment hi ha policia local, la nacional de Manacor i els guardespatlles, i que es veuen desbordats per la reacció de la gent (i alguns guardaestalles, com bé dius, actuen sense massa criteri; com veus, jo no, necessit desvirtuar la realitat per defensar les meves opinions).
    En canvi, a la sortida hi ha, a més dels anteriors, més de vint Policies Nacionals que, inclús amb cotxes, habitliten una sortida segura (es veu perfectament en el video darrer que has penjat). Segurament si la manisfrstació hagués estat comunicada (i en conseqüència, legal) s’haurien pogut preveure els efectius necessaris per evitar els conats de violència (no les crítiques, que alguna cosa trobaries per criticar) i habilitar puntualment una entrada igual de segura.

    En relació a la teva darrera pregunta, A la gent del meu poble, si és tan valenta com per posar-se davant d’un cotxe, aturar el carrer, anar corrent davant den Bauza botelles i cassoles en mà, no crec que els hagi de defensar (i no me vulguis comparar aquesta imatge amb altres que sí fan bullir la sang com la bufetada d’un policia en el desallotjament del 15 M a una aŀlota que simplement passava per allà i que aquest dies hem pogut veure), però tampoc no defensaré al guardaespatlles si no ha actuat bé.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
 4. També m’agradaria sabre, Guillem si, després de veure el video que ens ha posat en Tomas, continues opinant que només feien renou o si alguns ja varen pasar a la violència o intimidació…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Més enllà de la vostra discussió de si la manifestació va ser violenta o no (no sé si és el qualificatiu que la defineix millor, a pesar que sí he de reconèixer que personalment som més partidari d’altres maneres de manifestar-se més tranquil·les) el que més m’ha sobtat de l’argumentació de la meva estimada libèl·lula és quan diu “i me’n hauria tornat a casa ben estorat quan hagués vist als quatre de sempre, amb més ganes d’intimidar que de manifestar-se o protestar”.

  Sí que són pobres les teves conviccions per manifesta-te si quatre “energúmenos” ja et fan canviar d’idea. Per aquesta regla de tres jo mai aniria a Son Moix per culpa dels quatre radicals del Fondo Sur, o al Camp Nou per culpa dels Boixos Nois o ningú aniria a les manifestacions anitglobalització o del 15-M q bé saps q sempre hi ha algú q aprofita per fer el boig.

  La teva actitud ajuda a donar més importància de la que tenen als 4 de sempre. Entenc q no et sentis còmode però d’aquí a anar-te’n… Això és l’argument que empren els governants per tomar les manifestacions. Què destaquen de les manifestacions 15-M o antiglobalització? La violència d’uns pocs… Igual que de la caçarolada de l’altre dia. I si no tranquil, q es teuen de la màniga q han aparcat malament o q han erosionat les dunes (això darrer ja va ser surrealitsta, “es colmo” q va dir aquell).

  En canvi, ningú destaca l’important: el perquè de tantes manifestacions i crispació popular. Alguna cosa es deu estar fent malament, no?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ara resulta que no me’n podré anar a ca meva, després de qulasevol acte, així com jo trobi… ho he de sotmetre a enquesta de card.cat? Després de qulasovol acte (polític, social, esportiu, festiu…), vist el conjunt de circumstàncies, l’ambient que es respira, les expectatives generades…. me n’aniré a casa content, o desil·lusionat, o estorat, o alegre….
   En aquest acte, si hi hagués participat, crec, com dic, que me n’aniria estorat perquè són quatre mal contants els que agradeixen, i molts molts d’altres (els que s’erigeixen en protagonistes de la concentració) els que NO agradeixen, però actuen d’una forma com jo NO actuaria, tirant-se a sobre de la comitiva amb certa intimidació (encara que no sigui aquesta la intenció). I si a l’endemà veig gent que fins i tot nega la violència, després de veure les imatges, m’ empenediria d’haver-hi participat i que la meva presència s’usàs en el seu favor.

   A més, per desgracia, a dia d’avui, hi ha tantes oportunitats per manifestar-se que si fos totalment lliure en el meu temps, triaria concentracions autoritzades com (ja que hi haguiés anat sobretot pel tema sanitat) la de Palma d’ahir per aquest motiu. O per l’educació la de Sant Llorenç mateix de dijous.O pel tema del territori la de Sa Ràpita, entre moltres d’altres d’exemplars.

   Dels casos que cites com exemple, no sé si aniria a una concentració antiglobalització. Del 15 M de l’any passat, els primers dies o setmanes hi hagués comparegut a veure de qué tractava. A des Boixos Nois o amb Ultra Sur no hi he perdut res per allà on van, i en el tema de Son Moix saps bé que mai mos veuran asseguts a certs serctors.

   Si he destacat la violència ha estat per escoltar arguments que la negaven per complet. I no crec que a card.cat es pugui dir que no es xerra dels motius de la crispació i de les protestes, i tampoc que jo no en xerri…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   • Veig q no mos em entesos. En cap moment he dit q no puguis anar-te’n a ca teva com tu trobis (només faltaria). Te’n pots anar enfadat, content, excitat…. en l’estat q preferesquis.

    Però és q tu has dit q “me n’hauria tornat a casa estorat”. Jo no he criticat en cap moment q no poguessis estar estorat ( i si vols indignat, emputat…) si no q te’n tornassis a casa.
    Si vas a una manifestació en principi hi vas per defensar unes idees i trobaria molt trist q per 4 energúmens girassis coa i no volguessis exercir el dret a protestar. Seria la victòria de la minoria radical per damunt les teves idees….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • A Manacor la minoria radical eren els guardes del president i ell mateix. Te puc assegurar que si jo hagués vist que tiraven enterra d’una empenta la meva germana o a un municipal que conesc de tota la vida també faria tornes, i no serien tan suaus com les que li feren a Manacor. Jo no soc dels que posa l’altra galta.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0 (from 0 votes)
     • Vist que mos posam extremistes i melodramàtics, te deman, i si qualcú tiràs una botella a la germana a què fas referència, que faries? També negaries que això fos una agresió?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Jo opin: que en se tormenta, per ells provocada, ja no les basta treura es paraaigua, les conve queda ha caseva, que quant fa tormenta caven llamps, i qualcun trobe es culpable.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Per al·lusió directe…
  a.- Som dels qui pensen que “qui aixeca la veu, perd la raó”. Sent així i pel que he vist de forma indirecte m’apuntaria, en tot cas, a la manifestació de Felanitx i no a la de Manacor
  b.- Se que no ho faran, entre altres coses perquè el “marc conservador” (amb paraules de Lakoff), no els ho permetrà (pensen que tenen raó i han d’actuar així i prou!); però no estaria de més, com ja fan alguns dels seus ex ideòlegs de premsa, que es comencessin a demanar perquè a una terra tan morta i tant panxa contenta hi ha tanta crispació.
  c.- I també seria ben interessant que els manifestants (i quant més violents més preguntes) es comencessin a demanar que vàrem fer, entre tots, de mal fet perquè s’hagi arribat on som

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sembla mentida Guillem que us cregueu tot el que diuen pels diaris i no faceu un anàlisi del que va passar. No veis que en Bauçà va fer això a Manacor per criminalitzar també a en Pastor?.
   I si no ja m’explicaràs perquè a Sa Pobla va entrar com tothom i no va passar per enmig de la gent. En Bauçà el que vol fer és criminalitzar tota la gent que defensa el català, a en Pastor també. De fet avui podràs veure que ens ha tractat de feixistes.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   • El que sembla mentida és que hi hagi gent capaç de negar els fets que enregistraren les càmeres… N’hi ha, pocs, molts pocs…de fet jo només en sé d’un…
    Gràcis, Guillem, per la resposta implícita en les teves reflexions.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Clar que hi va haver agressió, de part dels guardaespatlles cap a la gent. Per jo tirar dues llengües de porc o cartrons no és cap agressió. Si tu no vols veure el comportament de la gent abans de les violentes empentes dels guardes i després de les mateixes deu ser perquè no vols o no t’interessa.
     En canvi el que si és una agressió es colpejar al batlle d’un ajuntament com el de Son Servera com va passar fa una partida d’anys (ja sé que em diràs que per a on surt ara però és per posar un exemple) per part de militants del PP reclamant que el municipi sortís del Parc de Llevant, però d’això no s’enrecorda ningú no?.
     Però clar pobrets, la dreta està acostumada a repartir llenya i si després de que ells empentin violentament a tot quisqui, els hi tiren quatre cartonets és una agressió. A més torn a repetir que el que va fer en Bauçà era evitable just entrant com va sortir, que era el que havia fet tothom i el que ell mateix va fer a Inca i a Sa Pobla. Ho va fer a Manacor per criminalitzar en Pastor (a més de la resta de la gent que defensam la nostra cultura)i si no ho creis temps al temps.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0 (from 0 votes)
     • Grrrrr, guau, guau, grrrr, guauu, guauauua, guauaua, grrrr, guauauaa, gauauaa,
      Sooooooooooooooooooooo…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
 8. A vegades es fa difícil sintetitzar tantes idees i postures… crec en aquella aportació d’Echeverria que diu: “tot el que es diu es dit per algú”. No crec que l’asèpsia ni que tot es pugui reduir a una lluita entre bons (jo i els meus) i dolents (els altres). D’altra banda si crec que la premsa, en general, es guia pels beneficis, pel calaix… i que la publicitat institucional és una arma molt poderosa.
  Però, ja et dic, sense compartir gens ni mica, però gens ni mica, eh!, la política del nostre Govern, també crec que, donar la culpa als altres dels meus mals és mes fàcil que començar a treballar per arribar als reptes compartits

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Quant un lletjei, un pensedor com en Guiem, i molt més si no hi eras, poc hi puc afeji jo, un petit aficionat.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.