Importants retallades a l’educació

El proper curs es presenta com a molt problemàtic. Els anuncis de retallades a l’educació estan provocant molt de malestar entre els docents, el pares i mares i els alumnes. Avui, a gairebé tot l’estat, hi ha convocada una vaga del sector educatiu. A Mallorca, a les set de l’horabaixa, a l’Escorxador de Palma, hi haurà una concentració contra les retallades.Ahir vespre vaig tenir ocasió d’informar als pares, mares i mestres de l’escola Mestre Guillem Galmés de l’escenari que ens espera de cara al proper curs. Per a tots aquells que no hi varen assistir i estan interessats en el tema, aquí hi ha un resum dels retalls més importants:

* Congelació de l’oferta de treball públic. Suposa la no convocatòria d’oposicions en els propers anys.
* Increment de les 35 a les 37,5 hores setmanals de la jornada general de treball.
Suspensió del complement de les prestacions de la Seguretat Social per Incapacitat Temporal per contingències comunes (això vol dir que els 3 primers dies de baixa no es cobrarà, a partir del 4t es cobrarà el 60% del sou i a partir del 21è, el 70%).
* Suspensió de la convocatòria, concessió o abonament dels ajuts en concepte d’acció social.
* Aprovació d’un Pla d’Ordenació de Recursos Humans per adoptar mesures de redistribució del personal interí i laboral temporal, i d’amortització de llocs de feina.
* Suspensió del nomenament de nou personal funcionari interí docent i de la contractació de personal laboral docent. Acompanyat d’un pla de control d’absentisme laboral i d’un seguiment mensual de baixes per malaltia.
* Cobertura de substitucions en baixes per incapacitat temporal a partir de 30 dies. Quan la previsió de baixa sigui inferior a 30 dies, es farà càrrec el departament del qual depengui el docent que agafi la baixa. (El Consell de Ministres va anunciar el cobriment de baixes seria a partir del dia que fa deu. Les dues mesures juntes suposen que només es cobriran baixes superiors a 30 dies però que els deu primers dies lectius quedaran sense cobrir).
* Increment d’hores lectives setmanals a Secundària per al personal docent de l’ensenyament públic. Es passarà d’una mitjana de 18 hores lectives setmanals a una mitjana de 20 hores setmanals.
* Augment de ràtios alumnes/professor que supera el límit legal vigent. Els màxims actuals (25 a primària i 30 a secundària) es podran augmentar fins un 20% (30 a primària i 36 a secundària).
* No percepció de la nòmina de juliol i agost per al personal interí que hagi realitzat substitucions per causes diverses de més de 5 mesos i mig durant el curs escolar, tant en centres públics com en els concertats.
* Suspensió del programa de reforç PROA.
* Suspensió del programa de reutilització de llibres
* Reordenació dels Centres de Formació del Professorat. CEPs (Centres d’Ensenyament del Professorat), EOEP (Equips d’Orientació Educativa i Psicopedagògica), EAP (Equips d’Atenció psicopedagògica) i Camps d’Aprenentatge. Reorganització d’aquests centres mitjançant la formació a distància i la reducció del nombre de professionals que hi treballen.
* Suspensió temporal del complement retributiu per professor tutor. Es suspèn el suplement de 30 euros al mes que reben els docents quan exerceixen la funció de tutor a Educació Primària.
* Suspensió temporal del complement retributiu per cap de departament d’instituts d’ensenyament de secundària. Es suspèn el suplement de 60 euros al mes que reben els docents quan exerceixen la funció de cap de departament a Educació Secundària (això pot suposar una reducció de fins el 3% del sou).
* Reordenació del Departament d’Inspecció Educativa. Reducció del nombre d’inspectors interins del departament.
* Suspensió d’ajuts i subvencions a entitats locals i associacions. Es cancel·len totes les ajudes i subvencions per a l’execució de programes com el PISE (Prevenció i Intervenció Socioescolar) i CAPI (Curs d’Aprenentatge Professional Inicial).
* Suspensió dels premis. Es cancel·la la dotació dels premis acadèmics, com el de Batxillerat i el d’ESO.
* Suspensió de subvencions a les vacances escolars.
* Es retiren 5,8 milions d’euros del pressupost d’educació.
Mentre a escala internacional comença a prendre força la idea que el que cal és fomentar el creixement econòmic i que ja n’hi ha prou de mesures d’austeritat, el Govern ha anunciat una nova retallada que afecta els drets bàsics de la població a l’educació i a la sanitat.
És sabut que la crisi actual s’està gestant des de fa estona: el desastre de la banca ha posat els estats en bancarrota, i això ha propiciat que el gran capital s’apoderi dels serveis públics.

A més, les mesures anunciades per Bauzá suposen un exercici de covardia política sense precedents. Pensem que amb una desena part dels doblers que pagam els balears a Madrid anualment i no retornen (dèficit fiscal) el Govern rescabalaria amb escreix els 350 milions d’euros que pretén estalviar.

 

 

A

2 pensaments a “Importants retallades a l’educació

  1. Allà mos veim (professors, alumnes, pares, futurs pares, gent que simplement es proecupa pel futur…. ens toquen a quasi tots aquestes retallades venguin del partit polític que venguin).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Gràcies Tomàs per ahir. Era necessari que la gent sabés les retallades injustes que ens venen a sobre i tu les vares explicar perfectament.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.