Herba de Sant Joan (hipèric). Herbes i plantes

L’hipèric és conegut per les seves propietats antidepressives, relaxants, a més de ser bo per a la memòria i la concentració, però no tan coneguda per ses seves propietats antisèptiques i cicatritzants, per lo que s’utilitza per a desinfectar i cicatritzar les ferides, úlceres, psoriasis, dermatitis, etc.

Rep el seu nom perquè la seva floració es produeix a principis d’estiu (per Sant Joan), i ara mateix la podem trobar arreu, és el millor moment per a collir les seves flors i preparar un oli pericó, també anomenat oli d’hipèric.

L’oli d’hipèric és fàcil de fer i molt útil, la recepta original es fa amb oli d’oliva, però segons els experts l’oli d’oliva es “menja” els aromes de l’hipèric, per la qual cosa hi ha gent que ho fa amb oli de gira-sol. Jo, personalment, m’estim més fer 50% de cada i aixi poder gaudir de tot un poc.

Necessitam, flor d’hiperic, oli (oliva o gira-sol), pot de vidre i paciència.

Omplirem el pot de vidre amb les flors, i anirem omplint el pot amb oli fins a omplir-ho tot, fàcil no? Ara només queda esperar uns dies (2 setmanes, 9 dies diu la tradició) i que li pegui el sol, i faci la reacció d’alliberar la hipericina a l’oli. Desprès ja només quedar separar les flors i embotellar.

19 pensaments a “Herba de Sant Joan (hipèric). Herbes i plantes

 1. Pregunta de desconeixement. L’herba de Sant Joan que hi ha als voltant de ca nostra té una floració molt escalonada. Vull dir que el mateix dia a la mateixa planta s’hi poden trobar flors en plenitud, altres de secallones i també poncelles. Per fer l’oli. ¿s’han d’anar collint les flors, una a una, així com floreixen o s’hi pot mesclar una mica tot?

  • si, la planta es aixi… molta gent fa servir tota la planta, pero jo trob que es una practica molt agresiva (les estim molt ).. jo vaig tallant poc a poc per que puguin mes tard treure flor i segui el seu curs natural… a ses fotos surt lo que faig servir….

   Tan mateix lo més important es que la flor estigui en contacte amb s’oli. Quant s’oli agafa el color vermell ja comença a tenir l’hipericina i totes aquestes propietats tan interesants.

  • Lo millor que pots fer es tenir preparat el vidre amb l’oli i anant ficant les flors aixi com surten si penses que no seran suficients

 2. Deu Meu! quina feinada!
  Jo ho faig com sa tradició Alcoyana…ja que hi vaig viure 5 anys quan era jove, i totes ses meves primeres nocions de plantes son d’allà.

 3. Retroenllaç: Les mil herbes de Sant Joan | card.cat

 4. Per que la flor deixi anar la substància que ens interessa es bo de fer-la assecar prèviament .En efecte quan la flor te aigua li costa més de alliberar aquesta substància en l’oli. ( comprovat! )

 5. Retroenllaç: Els articles més llegits del 2013 a Card.cat | card.cat

 6. Me ha costado mucho encontrarla en Menorca concretamente en Maó. Los poco ejemplares que he encontrado estaban junto con otra planta muy parecida, me pregunto si es otra variante, si es posible que en Menorca se den otras variantes ?

 7. Mireu jo cada any o fax. Tallo la flor amb uns dos centímetres del ver, empleno un pot de vidre amb les flors vent apretadetes un cop ple i tiro l’oli d’oliva i o poso al balco que i toqui el sol, o deixo trenta dies a sol i serena i em queda un oli d’Hipéric perfecte.

 8. Tinc un parell de dubtes. A veure si algú me’ls podria contestar:
  – És important esterilitzar els pots de vidre fosc a on s’hi posarà l’oli d’hipèric ja fet?
  – Es pot colar l’oli amb filtres de cafè?

 9. Per fer l’Oli només si han de possar les flors o també la tija ? l’oli com de més qualitat millor, o és indiferent ?? Quan temps dura ?.
  Jo tinc artritis, per fer infussió que em recomaneu…
  Gràcies.

  • Lo mes important es la flor…ea on son les propietats principals i de manera mes forta
   Lo mes important es sa qualitat de ses flors…l’oli fa mes de conservant..ja que soli important es es de sa flor…
   Harpagofito es bona per sa artritis..pero sempre es millor consultar amb un naturopata.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.