Tota fruita a son temps… atzeroles

L’atzeroler és una planta originària de l’est del Mediterrani, i al Rosselló i a Mallorca hi apareix un híbrid natural entre l’atzerolera i el cirerer de bon pastor (Crataegus monogyna) que ha rebut el nom de (Crataegus ruscinonensis). Aquest híbrid es caracteritza per tenir fruits de només 1 cm de diàmetre.

Les atzeroles es poden consumir directament o fer-ne sucs i mermelades molt apreciades.

Com altres espècies del gènere dels Arçs (Crataegus) té propietats medicinals comprovades científicament. Els fruits són rics en flavonoides i vitamines A i C. Les flors són antiespasmòdiques, fan baixar la tensió (hipotensives) són sedatives (contra problemes d’insomni) vasodilatadores i tòniques per al cor.

Acabaré aquest article amb una glosa que em contà la padrina “Xoriga” que anomena les atzeroles:

En Remoldo i en Davit,
se menjaren ells tot sols
una almut de caragols,
i un ase per hom rostit.

També se foteren un frit
d’atzeroles i murtons,
i raves passats per sa pella,
tot es suc de s’escudella,
i de vi, tretze quartons.

8 pensaments a “Tota fruita a son temps… atzeroles

 1. si no vaig malament n’hi ha de vermelles i de verdes. Les darreres són un poc més àcides. És un arbre més típic de la tramuntana, però és fàcil de transplantar per aquí. De fet, mon pare en té de les dues classes.

  Un gran fruit silvestre que molta gent desconeix

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Se verda no en va anar be, se va mori, però si es ver que fan baixa se tensio, no comprenc com sempre que vaig ha veura se infermera, le puc tenir tan alta, perquè de vermeias me ne fotudes més de un amut.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Pot ser Pau, pot ser, però encara no arrib a un, que se havia de amegrir, i entre altres coses es Metge li va recepta sopar o de fruta o de un danone, i ell en es sopa iafejia o una fruita o un danone, fins que qualcu, li va dir, es Metge ta va recepta sopar de una fruita, i tu permi no entengueres res, a mi me extrenyava, això de ever de menja una fruita despres de sopar, però es lo que vaig entendre; I es que, se gana fa veure aquestas bubotes

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.