Ràtios

El Departament de  Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB ha publicat un dossier titulat “Sobre la ràtio alumnes per centre”. Aquestes són les conclusions més importants d’aquest treball:

  1. “Tot plegat, una política de manual que serveix per poder equilibrar els balanços econòmics. Sí, potser equilibren l’economia, però el que és ben segur és que desequilibren els balanços educatius”.
  2. “Les ràtios d’alumnes per aula a primària i primer cicle de secundària de les escoles espanyoles se situen gairebé en el punt mitjà dels països de l’OCDE”.
  3. “Les raons de les administracions per normativitzar la ràtio alumnes per aula no responen sempre a resultats de la recerca educativa sinó a  conjuntures sociopolitico – econòmiques de cadascun dels països”.
  4. “La reducció del nombre d’alumnes per classe té un efecte positiu sobre el rendiment acadèmic de l’alumnat i sobre les pràctiques pedagògiques del professorat”.
  5. “Els mestres tornaran cada dia més escèptics, pensant que la seva feina pesa poc en la transformació i millora d’aquesta societat…”
  6. “Es pot produir un augment de la frustració entre el professorat, un considerable desequilibri entre el que «voldríem i podríem fer» i el que ens deixaran fer”.
  7. “…d’una campanya mediàtica que assimila el professorat a funcionaris «ganduls» que fan 20 hores de feina, tenen tres mesos de vacacions i estan de baixa per no res; permet anticipar que no contribuiran a millorar la qualitat de l’educació en la nostra comunitat”.
  8. “A l’ESO cada professor té sis grups i, per tant, si s’augmenta el nombre d’alumnes per aula a 35, en total haurà de conèixer 210 alumnes. Hi haurà una reducció del temps efectiu de classe (en restar el temps de passar llista, posar ordre…, queden gairebé 35 minuts per desenvolupar una sessió lectiva)”.

Aquí podreu consultar l’estudi: dossier

2 pensaments a “Ràtios

  1. De moment a l’Institut Ramon Llull de Palma ja arribaren a ser més de 50 alumnes a dins la mateixa classe http://dbalears.cat/actualitat/balears/ies-ramon-llull-arriba-als-alumnes-assignatura.html . A molts d’aquests que tenen la percepció que esmentes dels mestres i professors, els hi faria anar a donar classe a un grup d’adolescents d’aquesta edat, no de 50 alumnes, bastaria de la meitat i de ben segur que canviarien d’opinió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.