Camins contra mentides: la tenacitat insubornable de tres “homenots”

En Montserrat Nadal ens ha fet arribar aquest escrit sobre el pas del Jubilats per Mallorca per la zona de Manacor. Com que la seva història ha sortit diverses vegades a Card.cat, he considerat oportú fer-ne ressò:

Són prop de les nou i mitja del passat divendres, dia 21 de setembre, a la plaça del mercat de Manacor. El lloc és, gairebé, buit de gent; una vegada passat el primer tràfec del dia amb les presses i algunes corredisses dels pares, mares i padrins que acompanyen els infants a escola. Els primers rajos del sol fan una primerenca i tímida aparició damunt el trespol de l’indret en què ens trobam.

Fidels a la seva cita i puntuals com els que més, els tres membres de Jubilats per Mallorca que han de dur a terme la segona etapa dels seus “Camins contra mentides” fan la seva aparició a la plaça, d’una manera discreta i senzilla, com molts dels actes que organitzen. Són en Jaume Bonet, en Tomeu Amengual i en Josep Planas. No els espera una multitud enfervorida de seguidors, ni un eixam de càmeres i micròfons. Som pocs els que ens hem acostat a desitjar-los bon camí i encert en la seva nova curolla, al mateix lloc on el passat 14 d’agost els rebérem entusiastes, quan venien de Son Macià, retuts però satisfets després de catorze dies de ruta pels camins de Mallorca. Amb el so dels xeremiers, que ens obren pas i conviden la gent a guaitar mentre passen els marxaires, comencen les primeres passes d’aquesta nova etapa de “Camins contra mentides”, que els ha de dur fins a La Real el proper 4 d’octubre.

Una primera parada a la plaça del Palau, una altra a sa Bassa, fins arribar davant l’Ajuntament, on el batle Antoni Pastor baixa a saludar-los i a desitjar-los bon camí en la seva nova ruta. I d’allà fins a can Lliro, on té lloc una mica de berenar i la roda de premsa. Jaume Bonet, portaveu de Jubilats per Mallorca, comenta que l’objectiu principal de les distintes etapes que es fan en aquests “Camins contra mentides” és denunciar les mentides que es diuen tant per part del Govern de l’estat, com per part de l’executiu que presideix José Ramón Bauzá:

No és cert tot el que ens volen fer creure de la crisi, de les seves causes i de la manera com n’hem de sortir. Tot plegat respon als interessos d’una minoria molt poderosa que està guanyant molts de doblers a costa de l’empobriment de la majoria. No és vera que el sistema de pensions públiques de l’estat espanyol sigui insostenible i no hi hagi possibilitats de manteniment. Que no ens enganyi el senyor Bauzá quan diu que ells defensen les modalitats del mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterenc, mentre aproven una Llei de Funció Pública que arracona la nostra llengua a l’Administració de les Illes Balears. Que no ens prenguin per beneits els joves de les Nuevas Generaciones quan ens presenten el professorat com si tots fossin uns fanàtics extremistes d’un suposat nacionalisme forassenyat que no és el dels espanyols. Que deixin de dir mentides amb els fems que ens duran d’Itàlia per cremar a Son Reus, com si la gent fos tan ingènua que es pensa que es tracta de combustible.”

Aquest primer acte a can Lliro comptà amb la presència de distintes entitats que donen suport als Jubilats per Mallorca, com l’Obra Cultural Balear, l’STEI Intersindical, la Fundació s’Olivar, Memòria Històrica de Mallorca, l’Associació d’Antics Escoltes, Drets Humans de Mallorca, el GOB, i ATTAC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.