Matances a Son Berga. Fa 22 anys

Na Francisca de “Son Berga” m’ha fet a mans un document fotogràfic que ja té la seva història.Es tracta d’una recopilació de fotografies d’unes matances que la Casa Catalana va fer a Son Berga fa vint-i-dos anys. La Casa Catalana de Mallorca va voler saber com eren les matances mallorquines i va participar de la mort i l’obrança del porc i de la festa, dinar i ball, boleros i sardanes.

El text diu: “La Casa Catalana decidí, enguany, anar de matances. La matança del porc, tradicional a Catalunya, té algunes diferències amb la que es practica a Mallorca, com tots sabem. Però ho vàrem voler comprovar i anàrem a ca l’amo en Pep de Son Berga de Sant Llorenç des Cardassar i allí es varen celebrar unes fabuloses matances segons la més pura tradició llorencina.

Val a dir que el dia va acompanyar i que la simpatia i cordialitat del grup de llorencins que es va escarrassar per fer-nos passar una meravellosa diada va ser impressionant, demostrant-se que la fraternitat entre catalans i mallorquins és un fet quan es troben gents de bona voluntat.

Es ballaren sardanes i boleros, tothom va ajudar com bonament va saber i poder i tots els assistents en guardarem un imborrable record d’aquell dia tot i palesant el desig de tornar-hi l’any vinent”.

Aquí teniu el muntatge fotogràfic i l’enumeració dels personatges que hem reconegut que hi participaren.

A la part superior esquerra: En Gaspar “Fai”, n’Andreu “Mec” i en Pedro de “Son Roca”.

A la part superior central: Na Catalina “Robina”.

A la part superior dreta: En Pep de “Son Berga”, fill i en Joan “Salas”.

A la part central esquerra: En Jordi “Xamena”, en “Pedrín” i en Pep de “Son Berga”.

A la part central dreta: Na Catalina de “ses Llenques”, na Francisca de “Son Berga”, en Pep Lluís de “Son Berga”, n’Andreu “Mec” i na Miquela “Gomila”.

A continuació, d’esquerra a dreta:

1ª fotografia: Na Miquela “Gomila” i na Francisca de “Son Berga”.

2ª fotografia: En Toni “Fai”, en Gaspar “Fai”, en Josep Planas de la Casa Catalana (que toca l’acordió) i na Francisca “Faieta”.

3ª fotografia: Na Francisca “Sacos”, na Francisca “Recona”, na Francisca “Faieta”, n’Aina “Baiona” i n’Aina de “Son Berga”.

De les tres fotos que venen a continuació només coneixem en Joan “Mec” i na Francisca de “Son Berga”, que ballen un ball mallorquí. Les altres dues fotos són, suposam, persones vingudes de la Casa Catalana.

Al final, a l’esquerra, un muntatge fotogràfic per tal que es vegin bé en Gaspar amb la guitarra, na Miquela amb el guitarró i en Pep amb la guitarra. A la dreta, una foto on es fa difícil destriar la gent, asseguda per dinar.

Gràcies a na Francisca de “Son Berga” per aquest document.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.