Sant Antoni

En Tolo Roig Potxolo, que es va estrenar com a jurat de les Beneïdes, fa un repàs complet a les festes de Sant Antoni, des del primer fogueró al darrer ball del dimoni:

Varen  començar les festes de Sant Antoni el dissabte 12 de gener amb l’assaig del goig a la plaça de l’Eglésia i per sopar pa i taleca. HI havia gent que torrava ja que l’Ajuntament havia proporçionat 2 torradores i després, com mana la tradició, a tocar la ximbomba s’ha dit. La festa se va allargar fins devers les 12.

Varen seguir el pròxim dimecres amb el ball dels dimonis a l’escola, l’escoleta i el Centre de dia. I després hi va haver el ja tradicional dinar a la plaça. No sé si té que veure la crisi, però enguany només eren uns 80. Després varen sortir els esperats dimonis fent esclatar d’alegria el públic assistent. Els dimonis varen fer una volta  pel centre del poble ballant  pels bars seguit  d’un grapat de gent. LLavors se va llegir a sa Rectoria  a l’estil de glossa el que havia passat durant l’any (segur que qualcú va rebre)

Els dimonis, la banda, el baciner, etc. etc. es varen dedicar a fer una volta per tots es foguerons del poble. El darrer va ser, com mana la tradició, el de la plaça del Quesito (el més animat, per cert) i després de sopar els ximbombers del poble varen cantar dominés, toma la nitas i, fins i tot, en castellà a devora el foc.

Es dia de Sant Antoni es matí  era per dormir, acabar de fer la carrossa i dinar, excepte alguns que varen dinar  damunt la carrosa (que no varen tenir temps?). 20 carroses, cavalls i altres animals varen sortir a les Beneïdes.

Llavors hi havia ball de bot i torrada pagada per l’Ajuntament i ja només quedava el darrer ball dels dimonis.

Visca Sant Antoni!!!

Per acabar, dues reflexions:

– Sant Llorenç, per sort o per desgràcia, està al mig de 2 pobles amb molta tradició sant antoniera.

– Com és que a la capital no fan festa?

Un pensament a “Sant Antoni

  1. A la capital no fan festa perquè festegen Sant Sebastià (20 de gener) que segons conta la tradició va lliurar la Ciutat de Mallorca d’una gran pesta i va ocupar el lloc de patró que abans tenia l’Àngel Custodi (aquell que es pot veure a l’Almudaina).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.