Qui dia passa, any empeny

Dia 27 de gener, diumenge, a les 5 hores i 38 minuts del matí la Lluna entrarà en la fase de lluna plena.

La lluna plena de gener és considerada com la més clara de tot l’any i, segons el refranyer, mirar-la no fa cap mal. “La lluna de gener és la més clara de l’any i mirar-la no fa cap dany”. Només se li pot comparar la lluna d’agost: “De llunes, la de gener i la de l’agost, també”.Els pagesos tenien molt present les fases de la lluna per a les feines del camp i per això el satèl·lit de la Terra és tan present en les creences i costums populars.

” De la lluna de gener, el cinquè dia veuràs quin any tendràs” diu el refranyer per indicar que a través d’aquesta lluna podem preveure el temps que ens espera durant l’any. També és el dia indicat per anar-se’n de casa a cercar fortuna.

Avui en dia, la lluna no forma part del viure quotidià de la gent, així ho reflectia Marià Villangómez, poeta eivissenc del qual enguany celebram el centenari del seu naixement, a “Lluna de gener”, L’any en estampes:

” La lluna sobre el poblet! D’una casa a l’altra, sembla que et dugui de la mà. A la tornada, és més alta, més solitària la nit, més prestigiosos els estels que consent.A les ciutats no es pot comprendre aquesta amable companyia de la lluna. El ciutadà modern viu desentès de la lluna dels romàntics i dels antics. Ací la nit és la nit, com als primers temps del món. Suament lluminosa, amb lloms argentats de serres i perceptibles camins, com aquest vespre. O espessa, closa, negra, quan els núvols ajunten els seus ventres d’ombra i s’esborra tota senda. Tenebrosa invasora i total”.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.