Qui dia passa, any empeny

Ara fa quasi un any, l’observatori de Costitx va descobrir l’asteroide 2012DA14 que avui, 15 de febrer, passarà fregant la Terra.Aquest cos celeste té una grandària d’entre 35 a 75 metres i el seu impacte sobre la Terra podria provocar una hecatombe com la que va fer desaparèixer els dinosauris fa un 67 milions d’anys. Té les mateixes dimensions que l’objecte que provocà, fa només 105 anys, l’explosió de Tungunska.

Cràter de Tungunska (1908) provocat, probablement, per l’impacte d’un cometa

L’asteroide 2012DA14 té una òrbita molt pròxima a la Terra i la creua dues vegades a l’any, a meitat de febrer i a meitat d’agost. El seu període orbital és molt semblant al de la Terra, 366 dies i un quart, o sigui, un dia més que el temps que es torba la Terra en donar la volta al Sol.

L’asteroide passarà a uns 30.000 Km de la Terra. Aquesta distància, que per nosaltres pot parèixer immensa no ho és tant i, de fet, pertorbarà l’òrbita terrestre.

L’asteroide s’aproximarà a la Terra, avui, a les 20:26 hora i serà observable amb l’ajut de  prismàtics a partir de les 21:15 sobre el cúmul de la Cabellera de Berenice. El telescopi no ens servirà per mor de la gran velocitat de l’objecte.

Imatge de la NASA

Si hem sortit de la crisi, la nostra preocupació, el 15 de febrer de l’any 2046, es podrà centrar en una nova visita del 2012DA14.

Vegeu a continuació una recreació virtual, feta per Chirs Laurel, de l’aproximació a la Terra de l’asteroide.    VÍDEO

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.