Qui dia passa, any empeny

Arribam al quart diumenge de Quaresma. Aquest diumenge, litúrgicament assenyala la meitat de la Quaresma.  Aquest diumenge, l’orgue, que havia emmudit al començament del temps penitencial tornava a sonar. Els ornaments sagrats mudaven de color: del morat al rosa. Les flors tornaven als altars.

Aquest diumenge era conegut popularment com el diumenge del pa, perquè després de l’ofici es beneïen panets en record del miracle del pa i els peixos.

Des de molt antic a Sant Joan es celebra la festa dels pans i dels peixos al santuari dela Marede Déu dela Consolació.Perfer els panets que s’havien de beneir i repartir entre els feligresos es feia una capta de blat entre les cases pageses de la rodalia. Els pa que es feia era pa alís o àzim, o sigui sense llevat, com el pa jueu.

Avui en dia encara es celebra aquesta festa. Al Santuari de Consolació es reparteixen unes coquetes sense llevat que duen imprès en relleu els cinc pans i els dos peixos i s’anomenen “casques”. A València s’empra aquesta paraula per denominar unes pastes.

En Pep Jaume ens ha fet arribar dues fotografies de les que es repartiran avui.

A Mallorca, en arribar la quarta setmana de Quaresma era costum tallar o serrar la Jaia Corema. Aquesta tradició s’ha convertit en una festa popular a Porreres que es coneix com la “Mascarada d’es Jai Carnal i sa Jaia Corema”. La festa consisteix en un judici públic de dos ninots de palla que són ajusticiats pel seu mal comportament. La festa acaba amb coca i vi per als assistents.

 

Un pensament a “Qui dia passa, any empeny

  1. Hem afegit a l’article dues fotos de les coques que repartiran avui a Sant Joan i que ens ha fet arribar en Pep Jaume “Gall”.
    Com sempre volem recordar que si ens voleu fer arribar fotografies o voleu publicar un article a card.cat, ho podeu fer enviant-ho a editors@card.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.