Qui dia passa, any empeny

Sa Corema ja és passada;
Mare de Déu que no torn!,
que tenc s’esquena escorxada
d’anar-me a colgar dejorn.

Per arribar al diumenge de Pasqua hem passat pel diumenge del Ram, que commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem entre palmes i llorers. Ofici major, benedicció de rams, processó i s’horabaixa els dotze sermons, un per a cada estació del Via Crucis. El dia anterior,a Sant Llorenç, representació de la Passió, enguany passada per aigua però amb un compromís modèlic per part dels actors i direcció.

El Dijous Sant ofici solemne, commemoració del Sant Sopar, lavatori de peus i processó. Un temps a les esglésies i a les processons apareixien les vexil·les o banderes morades damunt les quals anaven pintades o brodades les insígnies de la Passió.
Aquest dia hi ha l’exposició de les sagrades formes a les Cases Santes o Monuments.

El Divendres Sant, el Davallament de la creu del cos mort de Jesús. Processó del silenci amb el Sant Enterrament.

El Dissabte Sant era costum procedir a la benedicció de les aigües baptismals. Es tocava a Glòria i l’horabaixa els capellans i escolans començaven el recorregut de les cases per beneir amb la nova aigua beneïda. Era el Sal Pas. El capellà i l’escolà passaven per les cases a beneir les panades i el domicili. Recaptaven ous i alguna moneda i deixaven un tros de ciri Pasqual de l’any anterior i un tros de cera que s’havia emprada a la processó del Corpus. Aquesta cera tenia la virtut de protegir contra els llamps i les tempestes. D’aquí ve la frase “Tenir cera del corpus”.

El Diumenge de Pasqua, processó de l’Encontre. Trobada de la Verge i de Jesús. Amollada de coloms, tirs d’escopeta i banda de música. La Verge per celebrar la trobada realitza tres reverències que en alguns pobles es suplien per tres botets. A Son Carrió representació de “Els centurions”.

Pasqua de Resurrecció és una festa mòbil que fa que ho siguin l’inici del carnaval, el dijous llarder i el dimecres de cendra i moltes de les que la segueixen (Corpus, l’Ascensió, Pasqua Granada,…)

Pasqua es celebra el primer diumenge després de la lluna plena que s’escaigui el mateix dia o immediatament després de l’equinocci de primavera fixat per l’església el dia 21 de març.
Enguany la lluna plena de març ha estat el dimecres, 27 de març, Pasqua serà el diumenge següent (31 de març).Aquesta festa té una mobilitat que va del 22 de març al 25 d’abril.

Amb Pasqua arriba el moment de deixar de banda el llegum i la freixura d’horta. Arriba el moment de l’arròs amb tallades, greixera , rostit, panades, rubiols i crespells. Pancaritats per acabar de menjar tot aquest calaportal.

Sa panada ens heu de dar
grossa i ben atapeïda,
que si no l’heu beneïda
noltros menam s’escolà.
Deixem lo dol
cantem amb alegria,
anirem a dar
les Pasqües a Maria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.