Pere Calders

Continuant amb la sèrie de tertúlies literàries iniciada els darrers anys per l’Obra Cultural Balear, ahir se’n va fer una sobre l’escriptor català Pere Calders. Va obrir l’acte Josep Cortès, que va fer la presentació de l’autor amb una breu biografia, l’estil literari i els elements típics de la seva obra. Tot seguit Pere Mesquida va llegir Feblesa de caràcter, Guillem Pont, Nit de pau i bones festes, Antònia Galmés, Invasió subtil, Tomàs Martínez, Vinc per donar fe, Francesca Grimalt, Raspall i Josep Cortès, El testament de la hiena.

A continuació es va projectar la pel·lícula L’home i l’ofici, basada en un conte de Pere Calders, filmada fa 32 anys per Felip Forteza, i a la qual la gran majoria dels actors i dels extres eren llorencins: Francesca Sanxo, Joan Santandreu, Antònia Servera, Isabel Nicolau, Andreu Amer, Guillem Quina, Nadal, Joan i Bartomeu Caldentey.

El públic, que omplia la biblioteca –una setantena de persones- s’ho va passar molt bé durant l’hora i mitja que va durar l’acte, i seguit-seguit se sentien rialles i aplaudiments.

Pere Calders va escriure diverses novel·les, algunes a Espanya i altres a Mèxic, on es va exiliar després de la Guerra Civil: Gaeli i l’home Déu, la glòria del doctor Larén, L’ombra de l’atzavara, Ronda naval sota la boira i Aquí descansa Nevares. També va col·laborar amb distintes publicacions periòdiques com El Diario Mercantil, Avui, L’Esquella de la Torratxa, Tele-Estel, Canigó i Serra d’Or,  a més de la crònica de la guerra Unitats de xoc. Però on més destaca és en els contes curts, dels quals se n’han publicat diversos reculls: El primer arlequí, Cròniques de la veritat oculta, Gent de l’alta vall, Demà a les tres de la matinada, Invasió subtil i altres contes, Tot s’aprofita, De teves a meves, El barret fort i Tots els contes. L’any 1978, la companyia teatral Dagoll Dagom va escenificar alguns dels seus contes en el muntatge Antaviana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.