Qui dia passa, any empeny

Aquesta setmana celebram la festivitat de dos sants importants. El 23 d’abril es celebra la festivitat de Sant Jordi, màrtir cristià que, segons la llegenda salvà una princesa de les urpes d’un gran drap.Va viure entre els segles II i III. Patró de Catalunya i Aragó. L’església oriental el declarà megalomàrtir, o sigui gran màrtir. Els musulmans l’anomenaven “El cavaller verd”. Una llegenda del segle IX el presenta com un cavaller que salva la  princesa  Cleodolinda de les urpes d’un gran drac a les terres de la Capadòcia. Moltes cultures, anteriors als Cristianisme, tenen un heroi capaç de vèncer una bèstia: el déu sumeri, Enki, lluita contra el drac per salvar la deessa Ereshkigal i el déu egipci Horus, clava una llança a un cocodril que representa el déu Seth.

Dia 25 és Sant Marc. Va escriure l’evangeli basant-se en les ensenyances de Sant Pere ja que no va ser deixeble directe de Jesús. Se’l representa com un lleó alat, tal volta perquè el seu evangeli comença al desert i el rei del desert és el lleó. És el patró de Sineu i el podeu trobar representat a la plaça del poble en una escultura en bronze que va fer l’any 1945, el felanitxer Joan Maimó. Antigament era el patró dels sabaters i diu la tradició que qui menja caragols el dia de sant Marc queda protegit de gota, de quedar nombrat i de les malalties del cor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.