Risc d’incendis forestals

Protecció civil de Sant Llorenç ens ha fet arribar aquest escrit: El Govern demana precaució davant la temporada d’alt risc d’incendis forestals que comença el dia 1 de maig. Per aquest motiu, durant l’època d’alt risc d’incendis s’ha de tenir present que:

– L’112 és el número de telèfon d’emergències per avisar i donar informació de qualsevol incident relacionat amb un incendi forestal.

– Està prohibit fer foc a terrenys forestals.

– S’ha de disposar d’autorització administrativa per fer foc a menys de 500 metres de zones forestals.

– Cal extremar la precaució en les activitats a zones boscoses: no llençar llosques de cigarrets, no fer focs d’artifici ni deixar cap tipus de residus.

– En el cas d’habitatges en un entorn forestal, cal prendre mesures especials de autoprotecció: establir faixes de protecció de 25 metres d’amplada com a mínim; disposar d’hidrants i punts de presa d’aigua; netejar les teulades de fulles i residus; podar les copes dels arbres situades a menys de 3 metres de les façanes, i evitar fer foc, acumular combustibles prop de les façanes o qualsevol altra acció que pugui generar un incendi forestal.

– Cal seguir les recomanacions de les autoritats forestals i d’emergències i les determinacions extraordinàries que prenguin en cas de risc extrem.

– Cal estar alerta per impedir negligències o descuits que puguin provocar incendis o actuacions que provoquin incendis intencionats, i col·laborar amb les forces de seguretat i els operatius d’extinció.

L’operatiu d’extinció d’incendis, que està preparat per actuar en qualsevol moment de l’any, es reforça en aquesta època, i es fa especial incidència en la prevenció i conscienciació de la població.

Cal tenir en compte que el risc d’incendi forestal a les Illes Balears és molt elevat a causa de la dispersió dels habitatges i l’elevada afluència de persones en terrenys forestals. Durant l’any passat, es van produir 149 incendis, que van cremar 405 hectàrees arreu de les Illes Balears. Enguany, l’IBANAT ha registrat 21 incendis forestals, que han afectat 9,6 hectàrees.

Mesures de prevenció d’incendis forestals

En els darrers mesos, el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ha dut a terme tasques de creació i manteniment d’àrees de silvicultura preventiva en una superfície total de 89 hectàrees: 59 a Mallorca, 13,6 a Menorca i 20 a Eivissa i Formentera.

Per illes, a Mallorca aquestes feines han tingut lloc majoritàriament a la serra de Llevant, a la serra de Tramuntana (als municipis d’Alcúdia, Bunyola, Pollença i Selva), al pla de Mallorca (a sa Pobla i Santa Eugènia) i a ponent (a Palma i Calvià); a Menorca, a Ferreries i es Mercadal, i també s’han construït faixes d’autoprotecció en urbanitzacions, i a les Pitiüses, a Santa Eulàlia, Sant Josep, Sant Antoni i Sant Francesc de Formentera, i també s’han fet tallafocs i faixes auxiliars en urbanitzacions.

Totes aquestes actuacions es complementen amb els plans de restauració de zones afectades per incendis forestals que en els darrers mesos s’han dut a terme a Peguera, Son Fortuny, Costa d’en Blanes, Bendinat, el puig de Sant Salvador i el Coll d’Artà. A Eivissa, la reforestació s’ha concentrat en 70 hectàrees afectades per l’incendi de Benirràs; mentre que a Menorca ha començat la restauració de les zones cremades de s’Enclusa, Son Parc, Es Alocs i Costa Nova.

Pel que fa a la sensibilització i a la formació en prevenció, durant el darrer mig any s’han fet més de 200 activitats per mitjà de la Xarxa Forestal, com ara xerrades, jocs, visites forestals i una nova edició del concurs de dibuix escolar “Ni 1 foc al bosc”. Tot això ha implicat més de 5.000 persones d’arreu de les illes.

A Eivissa, a més, a causa dels greus incendis forestals de fa dos estius, s’hi han fet actuacions de reforç, com el programa de foment de l’autoprotecció en zona d’interfase urbanoforestal, que ha consistit en diverses accions de divulgació del risc a mig miler d’habitatges de l’illa, amb assessorament personalitzat. A Menorca, la prevenció d’incendis forestals es fa en col·laboració amb el Consell Insular per mitjà d’un programa de cooperació social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.