A poc a poc, en comptagotes, arriben a la nostra redacció els qüestionaris que els férem als diferents partits polítics. En aquest cas toca el torn del PSIB-PSOE. Aquí teniu les respostes que ens donaren:
1.Quina nota (de l’1 al 10) posaríeu al curs polític fins ara?
No ens podem adjudicar una nota sense tenir en compte el context actual per el qual estam passant. Cal ser conscients de que, per escollir un nombre, hem d’analitzar el curs polític en el qual ens trobam. Sabent així, que des de l’agrupació socialista de Sant Llorenç, som conscients dels temps complicats que corren. Així com, observam el desencant en vers la política que està sofrint la ciutadania. Les retallades no son únicament portades de diaris, o renou de la premsa, són una realitat que augmenten el rebuig en vers a la tasca que intentam realitzar des d’aquí.
No és una excusa, és una realitat. Aquest curs ve marcat per tot això, per la manera en que hem vist reduïts els nostres projectes degut a la manca d’ingressos, i a totes les mesures que hem hagut d’aplicar per tal poder fer front a les demandes de les administracions superiors, per així complir amb l’objectiu de dèficit estipulat.
Les nostres propostes, és veuen reduïdes a tot allò que, únicament és imprescindible i necessari, per aquest motiu, com a agrupació, ens adjudicam un 5, ja que, la nostre voluntat es veu limitada, però igualment, creim que estam treballant cap als nostres objectius.
2. Quines coses considereu que s’han fet bé? Explicau cada cosa per què la veis beneficiosa per al poble
Com a formació que està dintre del govern municipal, hem sabut estar el nostre lloc. Negociant acords i pactes, per tal de marcar a l’agenda política tot allò que és prioritari, per tal de que es vegi afectat de la menor manera possible per les mesures d’estalvi que s’han d’aplicar. D’aquesta manera, hem aconseguit reduir al mínim possible les partides socials, ja que aquestes són les més fonamentals per tots . Així com, també n’estam orgullosos de la política d’estalvi que està aplicant l’Ajuntament de Sant Llorenç des de la legislatura passada, per tal de fer front a aquesta època que ens ha tocat viure.
Aquests trets, són a nivell de l’equip de Govern. Si ens centram més en la nostre actuació com a agrupació política, el que més ens satisfà, són les àrees que gestionam. Creim que des de Serveis Socials s’està realitzant un treball molt positiu per tots, així com una bona gestió dels recursos socials, com pot ser ara, el centre de dia. D’altre banda, pel que fa a les festes patronals, també trobam positiva la nostra gestió, degut a que els últims anys, hem intentat canviar el model de festes patronals, perquè aquestes passin a ser festes populars, amb activitats que involucrin de manera activa tot el poble. Això, aconseguint reduir el pressupost més del 50% en els últims 4 anys.
3. Quines coses considereu que no s’han fet bé? Explicau cada cosa per què la veis perjudicial per al poble.
En alguns aspectes, necessitam millorar. Un d’aquests punts, és el tema de la recollida de fems al poble. Tots els que hagin pogut donar una volta per la part rural, poden contestar tan bé com nosaltres, que la falta de civisme provoca imatges realment desagradables. Com a equip que forma part del grup de govern, cal que ens posem més ferms per tal de fer complir al contracte de les recollides de basures, així com, hauríem de poder trobar una solució, per tal de que, l’ inicivisme ciutadà, no fos un problema pels veïns. Hem de progressar.
Per altre banda, els excrements dels cans, és un dels fets que també ens incomoda a tots plegats. Cal recordar que al respecte, ja tenim una ordenança municipal, però, el que creim, és que cal aplicar-la, juntament amb les seves sancions. Cal anar més enllà que únicament l’ordenança. Cal dur-la al dia a dia del poble. Cal aplicar-la com toca.
4. Sense estar del tot malament…. quines coses podríeu haver fet un poc més bé? Justificau la resposta.
Nosaltres no som perfectes, tot s’hauria pogut fer més bé. A dins cada àrea de govern tot és millorable.
5. A les nostres entrevistes sempre demanam “Què trobau que faltaal nostre poble”, així que també us la feim. Té solució? Com?
Creim que una de les coses que li manquen al poble, és una sala Multicultural, on poder realitzar tot tipus d’activitats per tot tipus de gent, indiferentment de l’edat. Ens agradaria poder proveir al poble d’aquesta funció. Crear un espai d’interculturalitat, i multidisciplinari, on implicar-nos tots, i on la cultura sigui un motor per tal d’ impulsar projectes populars, i així com, atracar-la al poble. Sent tots partícips d’activitats artístiques i culturals, des de infants, a persones majors. Tenint la porta oberta a tots aquests espais, que en altres llocs, como l’auditori de “Sa Màniga” estan més limitats.
La solució passa per la inversió. Aquí no hi ha trucs de màgia vàlids. Però com ja hem dit abans, ara cal assegurar altres coses, però amb el temps, i si la situació econòmica reverteix, ens agradaria, com a formació, poder oferir aquest servei al poble.
6. A les nostres entrevistes també demanam “Què trobau que sobra al nostre poble”, així que també us la feim. Té solució? Com?
En quant a equipaments i infraestructures, no creim que li sobri res al poble. Creim que els equipaments dels quals disposam són encertats i idonis. Sí cal destacar algun aspecte a millorar, seria l’incivisme que a vegades podem observar. Així com, augmentar la consciencia de poble com a conjunt, per tal de millorar la convivència al municipi.
7. Analitzau els pressupostos del 2013 per als nostres lectors.
Creiem que els pressupostos són encertats i ajustats als moments actuals. Són un pressupostos realistes, que intenten compensar les mancances actuals. S’han produït retallades en la majoria de les partides d’una manera racional, i intentant mantenir equilibris per tal de que, cap sector o cap àrea, es veies desprevinguda de fons. Això sense tenir en compte Benestar Social, que és l’àrea que tots creim fonamental, i a la qual únicament hem ajustat el mínim imprescindible, mantenint els recursos per qui més ho necessita.
8. Quina opinió us mereix l’avantprojecte de règim local que afecta els ajuntaments i fixa el sou dels batles i regidors?
De l’avantprojecte de règim local, el que creim que és important, no és la fixació dels sous. Aquest element, és el que menys ens preocupa de la llei. El problema fonamental d’aquesta, no és que ens indiquin quina remuneració econòmica percebre, sinó tot el que implica per la població la resta.
Com a organització, no trobam que aquest siguin un element de preocupació, sinó, el que ens provoca malestar, es la desvinculació dels serveis socials dels ajuntaments. Allunyar les competències del poble és el que hauria de omplir els titulars, i del que hauríem d’ agafar consciencia tot plegats, i no de la fixació de les retribucions.
El problema d’aquesta llei, és que, si aquesta s’aplica, no ens podrem implicar amb el benestar social de la gent. De tots nosaltres. No és podran prendre decisions des d’aquí, coneixent cada cas, i sabent quines repercussions pot tenir en cada família. Ens preocupa no poder estar involucrats de forma activa en els moments necessaris. Ens preocupa que àrees que ara gestionam nosaltres, passin a portar-les tercers que no coneixen tan bé la realitat.
Aquesta és la nostra queixa en quant al projecte de Llei. La supressió de competències als municipi, no pas els sous fixats. I és contra això que cal fer més renou, tal i com ho ha fet l’Ajuntament de Sant Llorenç, presentant devant la FELIB, al·legacions a la normativa.
9. Què opinau de les condicions per poder llogar l’estació de sant Llorenç?
Aquesta és una competència que no recau en mans de l’Ajuntament. Cal recordar que la composició piramidal de l’estat, l’atorga al Govern Balear, i no a nosaltres. Per tant, ni l’Ajuntament, ni l’Agrupació ha tingut res a veure amb les bases del concurs realitzat per tal de poder treure profit a l’estació de tren. Ja que, si nosaltres haguéssim participat en la creació d’aquestes condicions, hauríem intentat que no fossin tan perjudicials com les que va dictaminar el Govern Balear.
Aquestes condicions són molt dolentes per tota persona que vulgui aspirar a portar un negoci a l’estació. Condicions abusives que no tenen en compte la realitat de la població. Xifres desmesurades, quanties desorbitades… En definitiva, unes bases molt poc acertades que han provocat el que tenim ara, que ningú pugui beneficiar-se dels recursos que hi ha a l’estació, i quedi totalment disfuncional.
10. Sortirem d’aquesta crisi? Me podeu dir com?
No tenim la formula per tal de sortir de la crisis. Ens agradaria pensar que estem anat pel camí adequat per tal d’arribar al desig de tots plegats, que és sortir-ne d’una vegada per totes, però no consideram que, la política del govern central, sigui la més adient per aconseguir restablir el creixement econòmic. Esperam i desitjam sortir-ne com més ràpid millor. I ja ens agradaria tenir la solució a tot això, i que simplement fos aplicar-la, però és molt més complicat del que podem imaginar.
El que si que tenim clar, és, que individualitzant i culpabilitzant a la societat de la debacle, no arribarem enlloc. Per sortir-ne, cal deixar de retallar en totes les àrees socials, i no desvincular l’estat del benestar de les seves provisions. Sobretot, cal tenir consciencia de la importància de les persones i dels individus. I cal canviar el model totalment fracassat d’austeritat. Lo important, és aconseguir que l’econòmia reneixi. Fomentant l’ocupació i el creixement. I després d’uns quants anys amb polítiques fracassades, que no han aportat cap millora social, sinó tot el contrari, creim que és l’hora del canvi. El moment de fomentar mesures molt més socialistes i igualitàries, que provoquin l’impuls necessari per la nostra economia. Perquè així, amb les polítiques actuals, és molt complicat que es donin les millores necessàries per poder viure tots una mica millor. O canviam la mentalitat, o això ens sortirà més car del que mai haguéssim pogut pensar.