Qui dia passa, any empeny

“De prop o de lluny, Corpus pel juny” diu el refranyer per indicar que molts d’anys aquesta festivitat cau en el sisè mes de l’any. Enguany no és així. El Corpus s’ha avançat un poc. La festivitat del Corpus és celebra en una data mòbil que depèn de la data de la celebració de Pasqua. Seixanta dies després de la Pasqua de Resurrecció es celebra el Corpus Christi. La data més avançada és el 21 de maig i la més llunyana el 24 de juny. El Corpus de manera tradicional es celebrava en dijous i formava part d’aquella tríada de dies que lluïen més que el sol. Ara, els temps canvien, es celebra el diumenge següent. Enguany el Corpus serà el dia 30 de maig, dijous, i es celebrarà el 2 de juny.
Festa antiquíssima, de gran solemnitat, que commemora el dogma de la Eucaristia, declarat pel Papa Inocenci III, un papa entre els segles XII i XIII, propagador de la croada contra els albigesos.
A Pollença podeu veure el ball de Sant Joan Pelós i les Àguiles i a Ciutat , la processó de la lledània, un rosetó de flors en forma de creu. A molts de pobles encara es fan catifes amb flors.
“Tenir cera del Corpus” és una expressió emprada per indicar que es té un privilegi, que s’està per damunt de la llei. Aquesta locució prové del fet que en el Salpàs, la benedicció de les cases i les panades per Pasqua, es repartia un trosset de cera que procedia de la candela grossa, central, del tenebrari dels oficis de la setmana santa que havia anat de processó el dia del Corpus. Aquesta cera, segons uns, afavoria les peticions fetes en les pregàries, i, segons altres, protegia contra els llamps i les tempestes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.