Neu torrada

Sabeu que és neu torrada? Idò res. Si no ho creus, fes la prova. Esperes un dia que faci molt de fred i nevi, agafes una mica de neu, millor si encara és d’aquesta blanca, impol·luta, i la poses damunt la torradora. Deixa passar un temps, no massa, uns segonets, i què tendràs? RES. S’haurà fus.

Així doncs, aquestes dues paraules que soles són totalment inofensives, s’entremesclen de tal manera que, juntes, formen una expressió explosiva que s’està convertint en omnipresent en conversacions i discussions en certs nuclis selectes de la societat llorencina. Entre frase i frase, de sobte, com qui no vol la cosa t’amollen un NEU TORRADA. Pam! Té, entoma’l, directa a la jugular. I a tu, et queda aquella cara de pasmarote, que no saps molt bé per on et surten. I fas la mitja rialleta, com qui no entén la cosa, i la conversació continua el seu curs fins a la pròxima cita; NEU TORRADA (i es repeteix la mateixa cara de pasmarote).

Així, per tal que no us agafi desprevinguts i evitar un ensurt com el que vaig passar jo, convé prevenir i desxifrar el sentit de tan peculiar expressió.  De fet, la seva definició no comprèn gaire complexitat. Si existís a la Wikipedia, seria una cosa així com:

NEU TORRADA: expressió subtil i amistosa per indicar que un fet, servei, persona o objecte no té utilitat alguna.

En definitiva que l’objecte al qual va adreçada l’expressió no serveix per a res.

Alerta doncs si pel carrer algú et sorprèn amb aquest crit. NEU TORRADAAAAAA!! Mal presagi. Alguna l’has feta. El millor que pots fer és encongir-te d’espatlles, no mirar enrere i continuar, passa a passa, amb el mateix ritme…com si res passés. No t’enfonsis. A cada passa sentiràs la cridada més llunyana fins que es converteix en un xiuxiueig, els batecs del cor, que en un principi rebotaven ansiosament en els timpans de les orelles, reprendran la seva velocitat de creuer i, llavors, a la fi, un altre cop, la calma. Alhora, pensaràs, què puces he fet? Normalment poca cosa. Si el motiu fos molt greu, NEU TORRADA aniria acompanyada d’una sèrie d’insults més despectius similars als que s’utilitzen als partits de futbol i resaríem perquè aquests no anessin acompanyats de qualque mamballeta. Si es donés aquest cas, sabríem ipso facto de què es tracta, d’això no en tenc cap mena de dubte.

Per altra banda, l’expressió NEU TORRADA pot emprar-se en distints àmbits de la vida quotidiana i de manera molt subjectiva. Tenim un munt d’exemples ben actuals d’això.

Sense anar més enfora, el tema estrella d’aquest darrer trimestre: el TIL. Es pot afirmar, i a més fermament, que la seva aplicació no és res més que NEU TORRADA. Què és el TIL? NEU TORRADA. Aprendran més anglès amb la seva aplicació? NO. Aprendran satisfactòriament la matèria de les assignatures que es donin amb anglès? Hi ha poderosos arguments en contra que indiquen el contrari. D’aquí la pregunta del milió, doncs per què s’aplica el TIL? Resposta claríssima, perquè els responsables d’aquesta iniciativa no són res més que NEU TORRADA. Queda clar l’exemple, no?

Altres exemples, ja més subjectius, on és podria emprar aquesta expressió podria ser:

 • Per en Jeroni Galmés “PAM”, l’homeopatia seria NEU TORRADA. Va quedar clar amb el seu famós escrit sobre l’homeopatia que es va publicar ara fa un temps.
 • El servei ferroviari de Mallorca, sense paraules, NEU TORRADA. En tots els àmbits.
 • El Senat, en principi la figura que promulga les lleis. NEU TORRADA. És un cementeri d’elefants.
 • Els esclata-sangs, si no són mallorquins… NEU TORRADA. Només porten arena.
 • Una pels amants del futbol. Avui dia, el nostre Mallorqueta, NEU TORRADA.
 • La resolució del cas Prestige, sense culpables. NEU TORRADA.
 • Els discursos polítics, NEU TORRADA. Paraules ben sonants i després fan i desfan segons els convengui.
 • La Unió Europea, NEU TORRADA. Na Merkel dicta i la resta…amèn.
 • Aquest escrit… NEU TORRADA. Sense dubte.

Aquí acaba la lliçó d’avui, i esper haver contribuït, amb el beneplàcit de filòlegs i dramaturgs, és clar, a enriquir la nostra llengua i que, a partir d’ara, sapiguem utilitzar aquesta dita en el moment oportú. Recordau, l’heu de deixar caure amb un cop sec, amb seguretat, sense possibilitat de rèplica. NEU TORRADA!!

 

Sort i ventura

5 pensaments a “Neu torrada

 1. Vols dir que torrar neu no te cap incidència a l’atmosfera?. Es considera el cost energètic?. Ni de la neu torrada ni del TIL potser no se’n “tendrà” res tangible, però… existeix el RES?

 2. No coneixia l’expressió, però mira per on ja existia. Mira, si no, alguns exemples que he trobat per internet:

  http://jcmllonja.balearweb.net/post/4756 (amb les variants neu frita i aigua torrada)

  http://books.google.es/books?id=TtPyZOdjXMQC&pg=RA1-PA47-IA1&lpg=RA1-PA47-IA1&dq=neu+torrada&source=bl&ots=6I9E7R0lI2&sig=xzIEZ91rFsu25KPyzPTyRREyjpM&hl=es&sa=X&ei=K1qWUuvfCLG20QW_vIDoCA&ved=0CDYQ6AEwAg#v=onepage&q=neu%20torrada&f=false

  (Text del 1615 així que mira so té anys)

  I és que per la xarxa es troba de tot…

 3. Lluc afagiré, amb el teu beneplàcit, un altre exemple ben subjectiu:
  El Cape Balear, Interilles o Entre Islas i Canales (són tot el mateix ca amb collar diferent) fent el trajecte Ciutadella-Cala rajada segons es Futre: NEU TORRADA!

  Ja que has encetat el tema, es podria fer un recull d’expressions com:
  Peu de serp, remenar sa prunera, sembrar un figuera, fer un brindis al sol, globero, bossa de sang… i tantes altres que conformem aquest parlar tan característic d’un sector del nostre poble. Si més no, seria divertit saber-ne l’origen d’elles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.