Cultura

Treballant en un estudi sobre un llorencí del temps de la República, Joan Sanxo Tous -segons Joan Oliver Araujo, un dels grans ideòlegs de l’Esquerra Republicana Balear-, he trobat un escrit titulat “De cara a les joventuts”, del qual em fa ganes reproduir-un fragment, que per ventura es podria aplicar avui en dia a la política de na Trepitja, encara que l’escrigués fa 79 anys:

“Un ministre de la República, Salvador de Madariaga, a preguntes d’uns mallorquins sobre per què no es feia extensiu a Balears el decret de Bilingüisme, respongué unes paraules plenes d’ironia i de veritat: “En la duda sobre si en Baleares han de poseer una cultura española o catalana, se ha resuelto que no tengan ninguna cultura”. Una gran veritat. Una tràgica veritat”.

5 pensaments a “Cultura

 1. Ves per on, ara amb molt més benestar i menys analfabetisme, com a Comunitat, seguim sense trobar el nord…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Tanta sort que va ser ministre d’educació i després de justícia de’un govern progressista de la República. Si arriba a ser president de la FAES!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Només com a precisió. Certament, el senyor Madariaga va ser breument ministre (d’Instrucció Pública i Belles Arts i de Justícia) durant la Segona República, però no en governs d’esquerres i molt manco progressistes. De fet, ho va ser durant un breu període (entre març i abril de 1934) i dins del tercer gabinet encapçalat per Alejandro Lerroux. Aquest vell republicà que a la seva joventut va triomfar com a anticatalanista i menjacapellans a la Barcelona del canvi de segle (subvencionat pels “fons de reptils”, els fons reservats diríem ara, dels governs de la Restauració) s’havia transformat en una opció de centre-dreta i comptava amb el suport extern de la CEDA. En resum, de “progressista” res de res…

   Això no treu que en Madariaga sigui un personatge molt més complex del què es pot deduir amb aquestes 4 dades. Per començar, va ser ministre però com a independent, i anteriorment havia col·laborat amb els governs progressistes com a ambaixador. En arribar la guerra, va criticar a uns i altres. Va mantenir un ferm compromís amb la democratització d’Espanya (està rere el famós Contuberni de Múnich), però sempre es va mostrar al·lèrgic a qualsevol cultura que no fos la castellana dins d’Espanya.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Retroenllaç: Perfundet omnia luce | Núvol

 4. Retroenllaç: Perfundet omnia luce | Núvol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.