Jesús Bon Pastor, crida a l’autocrítica i la bondat

Una de les imatges que l’evangeli utilitza per referir-se a Jesús és la del bon pastor. I ho fa amb expressions com aquestes: “El qui no entra per la porta al corral de les ovelles, sinó que salta per un altre indret, és un lladre o un bandoler. El qui entra per la porta és el pastor de les ovelles: el guarda li obre la porta i les ovelles reconeixen la seva veu; crida les que són seves, cadascuna pel seu nom, i les fa sortir. Quan té fora les seves, camina davant, i les ovelles el segueixen perquè reconeixen la seva veu. Però si és un estrany, en lloc de seguir-lo en fugen, perquè no reconeixen la veu dels estranys. Jo som la porta de les ovelles…els qui entrin passant per mi se salvaran de tot perill, podran entrar i sortir lliurement i trobaran pasturatges. Ells lladres nomes venen per robar, matar i fer destrossa. Jo he vingut perquè les ovelles tinguin vida, i en tinguin a voler.”Hi ha qui no li agrada aquesta imatge del pastor i les ovelles, perquè li sembla a submissió, per allò de que l’ovella és presentada sovint com a representant del que és dòcil i submís. Però, si llegim be el text, ens adonem que aquí en relació a Jesús significa tot el contrari.

Precisament l’evangeli diu aquestes coses perquè contraposa Jesús als dirigents religiosos i, també, polítics del seu temps. Diu que la distància que hi pugui haver entre Jesús i els dirigents del seu temps és la mateixa que hi ha entre un pastor enamorat de les seves ovelles, i dedicat totalment a elles, i uns lladres i bandolers que fan destrossa per allà a on passen. L’Evangeli ho deia per boca de Jesús, amb paraules com aquestes:” Tots els qui han vingut abans que jo eren lladres i bandolers, però les ovelles no en feien cas”. “Els lladres i bandolers vénen per robar, matar i fer destrossa”.

L’evangeli fa aquesta contraposició entre Jesús i els Dirigents dels seu temps, perquè des de el Temple cercaven els seus propis interessos i reprimien i oprimien a la gent amb feixos feixucs impossibles de suportar i , en nom de Déu, espantaven a la gent i l’allunyaven de la comunitat religiosa. En canvi, Jesús, no oprimeix ni reprimeix a ningú, sinó que “és el pastor que allibera, que obri la porta perquè puguin entrar i sortir lliurement i trobar pasturatges”

Jesús és el pastor que allibera i salva, perquè enlloc de cercar el seu propi interès, s’interessa pels altres fins a donar la vida. Per això la gent, que es veia malmenada per la tradició i costum d’aquell temps, reconeix a Jesús com aquell que salva i allibera i els allunya del perill, i per això el segueixen.

No hi ha dubte que aquesta imatge de Jesús bon pastor crida a un bon examen de consciència a totes les institucions del nostre temps, però especialment a les religioses . I més encara crida a fer un examen de consciència als dirigents. I per suposat que també a tothom.

Possibles qüestions a demanar-nos:
Fins a on ajudam a viure o donam mal viure?. Fins a on servim als altres ? O ens servim dels altres ?.- Fins a on som la imatge de Jesús bon pastor? .- Fins a on som lladres i bandolers que malmenam i oprimim ?

A mi m’ha cridat molt l’atenció la resposta que José Mª. Castillo (teòleg ja bastant major, i que ha tingut problemes per les seves idees i ensenyaments) dóna quan li demanen que pensa sobre el papa Francesc, ell respon: ”el que més em crida l’atenció és la seva bondat”. I explica que la bondat no és només fer obres bones, sinó crear un clima de bondat a l’entorn, quan el meu rostre expressa pau, esperança, alegria i felicitat, perquè el meu comportament genera tot això. Aquesta bondat no es predica, ni s’ensenya, ni s’imposa. La bondat es contagia. El que és bo crea un clima de bondat. I això canvia la vida d’un mateix i del altres. Si un es bo reconeix les seves pròpies limitacions i contradiccions. I només així podrem viure millor i ens sentirem millor. Per suposat, que el que és bo no calla ni queda passiu quan veu sofrir els demés, principalment els més dèbils.

La imatge de Jesús bon pastor crida a l’autocrítica i a la bondat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.