Crítica de les Festes de Sant Llorenç

Passades les festes i encara amb una mica de ressaca, basta fer una volteta pel poble per comprovar-ho: jardineres tombades i sense terra, cintes de policia que encara decoren l’entrada del torrent, la bandera de Sant Llorenç que balla esqueixada dalt del campanar (quina llàstima que fa, jo que vaig dir que una de les imatges que més m’agraden del poble és quan es repica per posar-la…) i les incomptables barreres que ara, com que s’atraquen les festes de la Mare de Déu, ja no llevarem…en fi… per on anava? Sí, que han acabat les festes deia i ara, com havia promès a en Pau Quina, em toca escriure un article.

Més enllà de la política, de la pura crítica sense més, m’agradaria s’interpetés aquest article amb l’ànim amb què l’estic escrivint, el de la més pura crítica constructiva, qui hi vulgui veure més fantasmes és completament lliure de fer-ho, però que abans sàpiga que molt del que he dit aquí, ja ho he dit abans, personalment, tan al Ple municipal com al regidor de festes.

Començaré pels aspectes positius. Per fi es va poder escoltar l’obra de teatre!! Després de tants d’anys de no sentir ni pruna, a la fi vam poder entendre què deien, era ben hora. Molt bé el pregó, la idea de fer un vídeo va ser molt bona, ben pensat. Em va agradar molt el grup de swing del dia de la fira, així com també els grups de música del dia del cafè concert, bona música i excel·lents músics.

En relació als aspectes negatius, em sap molt greu dir que la llista és força més llarga, la faré de manera esquemàtica perquè, si no, no acabarem mai.

 • No entenc per què, si les festes comencen dia 7 (no era dia 8? Cada any les allargam més!) i acaben dia 15, el programa comença dia 2 i acaba dia 30? Com ha dit tothom fins ara manca molta originalitat, el programa es repeteix d’una any per l’altra canviant una mica els dies i les hores: un capy-paste. Em sembla que seria molt positiu fer que les festes fossin molt més participatives, i quan dic participatives no vull dir només anar a ballar, vull dir triar quins grups, quina música, quines activitats, etc. es podrien dur a terme: Per altra part, trobar gent que critiqui i que opini és molt fàcil, trobar-ne que vulgui fer feina i que s’impliqui de veres sol ser més complicat…

 • Crec que fer l‘obra de teatre el primer dia resulta molt avorrit, penso que s’hauria de canviar de dia, per què no dia 15 ja que, al marge de la festa de Sa Verga no hi ha absolutament res i, la veritat, com a començament de festes és una mica sull…per altra, però, és el millor dia pels actors, ja que així s’obliden d’assajos i nervis durant les festes.

 • No he estat mai gran fan de les olimpíades rurals, sols hi vaig participar un any i per cada cinc minuts que participava n’esperava 15, en tot cas hi ha gent a la que li agada molt, però trobo que ja fa massa anys que es fan i no hi ha cap altrenativa per aquells que no hi participen. Potser es podrien canviar d’hora, fer-les d’horabaixa i poder completar la nit amb un poc de ball (quan dic ball no dic verbena amb grups i tota la pesca) o de lloc i així hi hauria oferta per diferent gusts i grups d’edat.

 • El botellot és un dels temes que ha creat més controvèrsia aquestes festes. He escoltat i llegit moltes opinions. Aquí va la meva: baixar els preus dels combinats només incentivaria el consum d’alcohol i no crec que sigui exactament el que s’està cercant; no crec que es pugui comparar fer botellot a casa amb fer-lo al carrer, torrent o a un cotxe, ni tampoc que sigui el mateix fer-lo a la plaça que fer-lo al mig del carrer, per la mateixa raó que no és el mateix anar nuu per casa teva que fer-ho pel carrer ni és el mateix anar en top-less per la platja que fer-ho dins una tenda. Una cosa és la llibertat i l’altre és que tothom faci el que li doni la gana ja que així es passa per alt un fonament bàsic per poder conviure, “la meva llibertat acaba on comença la dels altres”.

  La solució és complexa ja que sembla ser que alcohol és sinònim de festa, m’escarrufa sentir que l’alcohol forma part de la nostra cultura però donat els fets és ben vera. Cal més implicació per part de les famílies, ja que els pares són els primers responsables que nins de 14-15 anys (i menys) consumeixin alcohol, educadors i ajuntament. És molt fàcil mirar a una altra banda i justificar-ho tot dient que són les festes, però al govern li pertoca governar, una responsabilitat molt feixuga que em costa de veure.

 • Missa solemne. No estaria gens malament que durant la missa que no interessa ni poc ni gens a determinats membres de l’equip de govern, ho dic perquè es van passar tota l’estona enviant missatges pel mòbil, es cedís el primer banc a la gent que sí que ho respecta. Suposo que molts pensareu: “Vaja una conservadora pepera aquesta”. Ho sento, massa simple. No es tracta d’anar amb actituds progres o carcas pel món es tracta de simple educació i respecte.

 • Ball de bot. Una grosseria i una manca de respecte cap als balladors i cap als sonadors que el bar de la plaça de l’Ajuntament estàs tancat. Una nova demostració de la manca de previsió de l’Equip de Govern, doncs són ells el que decideixen a qui donar la concessió i les condicions en què es dóna. Si els del futbol troben que no ho paga tenir obert idò que s’ofereixi a un altre grup, club o associació del poble (o del municipi si no n’hi ha cap del poble interessat).

 • Festa Granot Power. No sé si començar per la interrupció del ball de bot amb l’entrada de la psuedoprocessó, per l’horrible música (hi ha música més enllà del reketón-tón-tón) o per la davallada del nombre de participants. Cal que aquesta festa, que podria esser una de les més entretingudes i divertides, es reinventi. En la meva opinió caldria passar aquesta festa al primer dia, ja que és un dia per la gent del poble i el més adient per donar la benvinguda al granot; canviar el tipus de música, ja que així es canviarien els grups d’edat que hi participen i, sense dubte, canviar-la de lloc i tornar-la a la Plaça de l’Ajuntament.

 • Cursa Nocturna i festa de l’espuma. La Cursa Noctura és èxit assegurat, almenys pel que fa al nombre de participants i a la quantitat de camisetes venudes, que sembla haver-se convertit en l’objectiu principal. Quant a la festa de l’espuma…què us pic dir? Sóc un poc pesada però tots amb els qui parlo em demanen que es canviï la música.

En definitiva, he quedat una mica decebuda per tot plegat. Espero que amb les aportacions de tots, es prengui nota i es pugui millorar.

 

Un pensament a “Crítica de les Festes de Sant Llorenç

 1. Mira catalina: El dia de la festa del granot power la música no te res a veure amb la gent que i pugui haver, després també has de pensar que el dia del granot era diumenge a les 00:30, quant varem arribar a la plaça de l’església, estava repleta de nins i nines de les totes edats possibles, per un tema o per l’altre quant varem començar la volta, arribarem a la plaça de l’ajuntament; el ball de bot encara no havia acabat i ja eren la 01:00 així encara hi havia molta gent darrera el granot power, varen treura el Rei granot i varem seguir la volta fins arribar a la plaça de l’església. Per cualcun tema la plaça amb questiò de 35 minuts va “escampar cap a cases”. No te puc dir el motiu però crec que va ser per tema de l’hora i tema de feina per els pares quant molta de gent era de una mitja de edad de 7-17 anys i després contant els majors de edad que varen partir cap a sa verga o cap a cases.
  Però en fi; crec que es podria fer mes prest.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.