Parenòstic mallorquí

La paraula parenòstic és una corrupció de la paraula pronòstic, una mescla de parenostre i pronòstic. El parenòstic pretenia pronosticar i per això l’adquirien els pagesos. Durant molts d’anys va ser un dels pocs llibres que era present a les cases de la pagesia, penjat amb un fil a un clau de la cuina, de la païssa o del lloc on es guardaven les eines. El parenòstic era un almanac que ajudava els foravilers en el seu treball diari en el camp. Avui en dia la seva funció ha canviat perquè tots sabem, a través dels mitjans de comunicació, quin temps farà amb uns dies d’antelació i, per tant, tendria poc sentit intentar pronosticar el temps que farà els diferents mesos de l’any. Avui en dia el parenòstic és un compendi de les notícies relacionades amb el santoral, el Sol i la Lluna, les feines del camp, les festes, els costums, la cuina de temporada, les dites i els refranys…

Avui, encara que no ho sembli, a les 0hores i 3 minuts ha entrat l’hivern. El Sol ha entrat en el signe de Capricornus. Avui és considerat el dia més curt de l’any i, per tant, la nit més llarga.

Al calendari catòlic post Concili Vaticà II, avui es celebra, entre d’altres la festivitat de Sant Pere Canisi, prevere jesuïta, doctor de l’Església, nat a Nimega (als Països Baixos), però des de sempre avui ha estat la festivitat de Sant Tomàs Apòstol, aquell que, segons l’evangeli de Sant Joan, no va creure que Jesús hagués ressuscitat. En el calendari actual aquesta festivitat ha estat desplaçada al 3 de juliol.

Per Sant Tomàs es celebrava la fira on la gent comprava l’endiot o animal que s’havia de rostir el dia de Nadal. Era tradició que hi hagués mercat d’animals, per això el refranyer diu: “Per Sant Tomàs, agafa la porcella pel nas”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.