Resum de l’assemblea de Card.cat

A continuació podeu veure el resum de l’assemblea que Card. cat va fer a l’Espai 36 el passat dissabte:

Vuit valents, a pesar de les inclemències del temps,van assistir a l’assemblea anual de la revista (això sí, un via skype). Durant més d’una hora es van donar les dades anuals (números de lectors, comentaris, doblers…) i es va debatre el futur de la revista. Per donar-vos-ho a conèixer anirem per capítols:

1. Renovació de la Junta Directiva.

Com que ningú va presentar candidatura ni tampoc ningú hi va renunciar, la mateixa directiva continuarà al capdavant de la revista.

2. Estat visites i evolució

Al 2016 hem tengut 107.447 visites (per 122.511 l’any anterior) i 33.972 usuaris únics (per 43.328 al 2015). Això dóna una mitjana de 294 entrades diàries, la qual cosa indica una baixada respecte a l’any passat, que era de 336 (- 42 lectors diaris).

grafica visites 2016

Podem dir que tornam als números de fa dos anys, si miram la següent taula comparativa d’entrades:

 • 2012: 153 entrades diàries
 • 2013: 264         ”              “
 • 2014: 304          ”              “
 • 2015: 336          ”              “
 • 2016: 294           ”              “
Evolució del 2011 al 2016

Evolució del 2011 al 2016

Consideram que a pesar de l’aparent davallada, 294 no és una mala xifra (ho seria si aquest descens fos progressiu any rere any), i cal considerar molts factors que fan ballar aquesta xifra cada any. Ens acontentam a fluctuar entre les 270-350 visites diàries cada any, però no obstant això cal no obviar aquest descens i ser ambiciosos. Per això cal cercar les raons d’aquest descens i si cal fer autocrítica.

Segons nosaltres, la principal raó del descens de lectors és la competència de la renovada pàgina web de l’Ajuntament. Cal recordar que en anteriors anys érem els únics que donàvem la informació dels fets del poble (festes, esdeveniments…), però ara l’Ajuntament també dóna aquest servei i, a més, amb una persona que es dedica a això professionalment les 24 hores del dia, no com una cosa voluntària com és el nostre cas. Amb això no volem criticar ningú, només corroborar un fet.

També cal reconèixer que no hi ha hagut cap notícia bomba (basta recordar els deu articles més llegits de l’any), la qual cosa també marca bastant el número d’entrades.

Així, l’única manera de distingir-nos d’altres pàgines purament informatives és ser capaços d’aportar punts de vista més crítics, qualitat literària, humor, debat… De fet, molts dels assistents van apuntar que la valoració de la pàgina hauria d’anar més encaminada per aquí que no el simple número de lectors. Això sí, en aquest sentit es va fer autocrítica i es va destacar certa falta de renovació de continguts i autors (editors nous sí que n’hem aconseguit, però no autors, que són els que de veres creen els continguts); i necessitat de més articles amb esperit crític.

3. Evolució del número d’ articles, autors i comentaris en el 2016

De número d’articles publicats més o manco ens mantenim com l’any passat: 1402 articles (total 8.064) per 1537 l’any passat. De fet, continuam tenint una mitjana de 4 articles publicats per dia. (3,8 ara per 4,2 abans).

Pel que fa a novetats d’autors que escriguin de manera regular només hi ha un nom destacable, que és na Cati Mari Vives, en representació de l’Espai 36. Això estaria relacionat amb el que dèiem d’escasses cares noves quant a autors. A més, n’hem perdut un, que és el cas de Xisca Duran, en representació del Voleibol, ja que ja no se n’encarrega. La resta continua igual.

Es va lamentar que les associacions no participassin més, ja que la majoria o bé ho fan esporàdicament o bé, si tenen molta activitat, ja tenen el seu propi Facebook i no es molesten a enviar enllaç. Igualment algun dels assistents va demostrar la seva sorpresa que l’Ajuntament compartís amb altres mitjans algunes notícies (Manacor Noticias o Diario de Mallorca) i no amb nosaltres.

Per acabar, vam donar un cop d’ull als autors amb més articles realitzats al 2016, una llista molt similar a la de l’any passat (un altre signe que no es produeixen canvis a la revista):

 1. Pau Quina 213 (total 1315)
 2. Magdalena Ordinas 164 (total 786)
 3. Serafi Lliteres 138 (total 866)
 4. Tomàs Martínez 101 (total 880)
 5. Antònia Bauçà 87 (total 113)
 6. Tolo Roig 87 (total 324)
 7. Guillem Pont 79 (total 580)
 8. Maria Domenge 70 (total 247)
 9. Mateu Rigo 54 (total 129)
 10. Josep Cortès 38 (total 256)

Una dada que també cal tenir en consideració és el número de comentaris. En total en duim 6.936 i aquest any, 2016, se n’han fet 727, amb una mitjana de 2 per dia, inferior a l’any passat. De fet, com podem comprovar a continuació és un aspecte que curiosament duim a la baixa des del primer any, que és quan hi va haver més collita de comentaris:

 • 2011: 760 (mitjana de 7 comentaris per dia; cal recordar que començàrem l’11 de setembre)
 • 2012: 1974 (mitjana de 5 comentaris per dia)
 • 2013: 1554 (mitjana de 4 comentaris per dia)
 • 2014 :1148 (mitjana de 3 comentaris per dia, concretament 3,15)
 • 2015: 1006 (mitjana de 3 comentaris per dia, concretament 2,75)
 • 2016: 727 (mitjana de 2 comentaris per dia, concretament 1,99)

Ja vam discutir aquest tema l’any passat i es va reconèixer que al primer any havia estat com “la jugueta nova” i que amb els anys n’havia descendit l’interès. Igualment en aquells primers anys potser algun debat s’havia encalentit de demés i que alguna gent se podria haver trobat molesta fins al punt d’abandonar l’ús de comentaris. Vam dir d’augmentar-ne la vigilància i intervenir més com a mediadors, però tampoc n’hem tengut gaire oportunitats enguany ja que han estat pocs els articles que han creat debat i quan s’han produït tampoc ha fet falta intervenir. Potser també falta de notícies bomba i articles crítics produeixin aquesta situació.

Xarxes socials: Pel que fa al Facebook, a partir del fitxatge de Laura Rodríguez hem tengut aquesta evolució positiva:

 • 531 seguidors (2013)
 • 652 seguidors (2014)
 • 724 seguidors (2015)
 • 844 seguidors (2016)

Una molt bona feina de na Laura, s’ha notat la seva mà i, a més, dinamitza darrerament el nostre Facebook amb continguts alternatius, no simples enllaços de la nostra pàgina.

Pel que fa a twitter, que el tenim més abandonat, tenim 218 seguidors.

4. Acompliment dels reptes que ens vam posar al 2016:

1) Assolir amb èxit un concurs infantil després de diverses intentives: En certa manera sí, però no de forma regular durant tot l’any com pensàvem fer-ho (no van funcionar les diverses temptatives) però sí separat en el temps en tres accions: concurs de gloses infantil (fet per Sant Antoni), concurs infantil de fotos (es tornarà a fer a l’estiu, durant les festes, i esperam el mateix èxit que a la primera edició), activitat sobre Salvador Galmés (pendent de consensuar amb l’escola).

2) Continuar amb l’ambició d’aguantar el número de lectors i intentar que creixin el comentaris o almanco el debat entès com a exercici respectuós d’intercanvi d’opinions diverses. No s’ha aconseguit del tot ja que com s’ha explicat anteriorment hem baixat en ambdós sentits.

3) Continuar cercant nous autors, sobretot a sa Costa i Son Carrió. No s’ha aconseguit, en cap dels dos casos. Ho repetim cada any però com que és clau hi insistirem.

4) Crear noves seccions durant l’any per renovar la revista. No s’ha aconseguit. Només: Reflexions dominicals (Pau Quina), poesia Tomàs Martínez, Imatges del paisatge de Salvador Galmés (Pep Cortès). Però s’han perdut el “Brou de Card” (Lluc Quina), Voleibol (Xisca Duran) o Crònica Informal (Pep Cortès).

5) Acabar el redisseny de la pàgina (incorporar logo Premsa Forana i fer-la portada més moderna i atractiva). El logo sí, la portada no ja que entre els editors ha sorgit el dubte de si convé  o no. És un tema que s’haurà de discutir.

6) Nou sistema de penjar les fotos perquè sigui més fàcil veure-les pel mòbil. No s’ha fet fins fa poc però Serafí Lliteres després de dues proves n’ha quedat content i ens ensenyarà el nou sistema per adaptar-nos als nous temps.

7) Ara que ja duim uns anys i estem consolidats crear alguna cosa cultural i social de marca Card.cat, que sigui regular (anual, mensual, bimensual…). S’ha fet amb èxit: taules rodones a Sant Llorenç i Sa Coma; conferència Transgènics; i concurs gloses. Continuarem endavant amb aquests projectes davant l’èxit que han tengut.

8) Posar enllaç directe Fotos Antigues de Rafel Duran. S’ha fet amb èxit.

5. Nous reptes per al 2017:

1) Consolidar premis infantils i per adults ja fets (gloses i fotografia) i acabar de perfilar el de Salvador Galmés

2) Sense obsessionar-nos amb el número de lectors (cal mirar també els paràmetres de crítica i qualitat) almanco mantenir una proporció de 270-350 visites diàries. La manera de fer-ho creiem que és amb més novetats a la revista, amb cares noves, articles més crítics que generin debat, millorar els Què en trobau? (poca participació), fotos especials….

3) Solucionar el buit de Son Carrió i millorar Sa Coma (només hi tenim na Magdalena Ordinas): Convocarem durant les seves festes patronals una reunió-taller de recaptació de voluntaris/col·laboradors de Card.cat.

4) Consolidar la nostra dinamització social i cultural: taules rodones, conferències, concursos (perfilar-los millor), participar d’alguna manera en projecte de Salvador Galmés…

5) Recapacitar la convinença de redissenyar la web de Card.cat.

6) Possible publicació d’articles institucionals per no anar tan estrets econòmicament.

6.Valoració anual de Card.cat

Cal reconèixer que s’ha baixat de lectors, no d’una manera preocupant, però s’ha de treballar per no perdre’n més.

Cal tenir esment al valor literari i crític de la revista. En aquest sentit podríem tenir més articles crítics (pot estar relacionat amb la falta de comentaris) i cares noves que aportin més punts de vista.

Socialment i culturalment Card.cat ha aportat la seva petjada en el terme municipal a partir de les taules rodones (debat aquí sí que n’hem creat, però oral), conferències, concursos…

7.Estat de comptes

Com cada any, els doblers que rebem com a subvenció de part de l’Ajuntament ens basten per pagar el domini i fer que la revista subsisteixi. Però per tal de pagar altres despeses que ara en vénen (possible ampliació del domini, obsequi per als conferenciants…) estam estudiant la possibilitat d’incorporar articles institucionals.

8. Torn obert de paraula

 • Com a secció nova Josep Cortès proposa de recuperar articles de l’antiga Flor de Card que encara puguin resultar interessants.
 • Joan Adrover assumeix la responsabilitat d’estudiar els dubtes de fiscalitat que nous ingressos ens suposarien.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.