Feis-ho córrer!

Són poques les setmanes en què algun dels meus contactes de mòbil o de correu electrònic no m’enviï qualque missatge per a què el faci córrer, ja que conté –se suposa– una importantíssima informació que convé que s’estengui pertot arreu, i com més prest, millor. A vegades es tracta d’un vídeo, els beneficils del qual aniran a una oenagé que ha de menester recursos urgentment; altres, on se m’avisa d’un gran perill per a les meves arques, fent referència a insospitats fraus de companyies telefòniques, de subministrament elèctric, de gasolina o d’anau a sebre què; en altres se m’avisa que un virus molt perillós m’infectarà l’ordinador i destruirà tots la informació que hi tenc; altres m’adverteixen que no obri un correu determinat perquè si ho faig em buidaran el compte bancari; fins i tot n’he rebut qualcún que m’assegurava que si el feia córrer al cap de pocs dies rebria una considerable quantitat de dobbers, un vaticini que dissortadament no es va complir, o sigui, que aquest sistema d’enriquiment súbit no va funcionar, almanco en el meu cas.

En corren uns altres, de missatges, no tan freqüents però tampoc esporàdics, on la informació que suposadament desvelen és totalment falsa, a vegades exageradament falsa. Solen proliferar en temps d’eleccions, fent referència a polítics que no deuen esser dels seus, però també n’he vist en contra dels immigrants, les dones o relacionats amb temes d’actualitat. Algú, donant-los per bons, els fa córrer i en pocs dies s’han convertits en virals, una paraula, “viral”, per cert, que va néixer a darreries del segle passat, per la qual cosa el meu diccionari de la Real Academia de la Lengua encara no la recull (és de 1970).

Crec que la motivació dels que creen aquests missatges –tant els uns com els altres– no és sempre la mateixa. Possiblement n’hi ha que, efectívament, pretenen fer mal i destruir informació pel simple gust de què parlin d’ells; també n’hi deu haver qualcun que vol ajudar alguna oenagé i actua de bona fe; així mateix hi cap la possibilitat de què algun informàtic de l’altre cap del món hagi descobert un virus maleït i ho denunciï per fer un bé a la humanitat; però també és possible, que les notícies falses sobre alguns polítics únicament persegueixen fer-los mal per potenciar-ne d’altres o per fer veure que tots són iguals; fins hi tot podria esser que si aconsegueixen una gran difusió obtenguin uns bons beneficis gràcies a la publicitat que generen els missatges virals.

I com que jo no puc sebre quines són les motivacions dels que m’envien aquests missatges, vull aprofitar l’extraordinària difusió de Card.cat –viral!?– per fer una declaració pública i universal: No cal que m’envieu més missatges d’aquests que s’han de fer córrer, perquè els esborraré sense llegir-los. Estam?

Un pensament a “Feis-ho córrer!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.