Sabíeu que… (Sant Andreu)

Avui és la festivitat de Sant Andreu. Un dels dotze apòstols, deixeble de Jesús i, abans, de Joan el Baptista. Va nèixer a Betsaida i morí a Patres, al Peloponès, crucificat, segons la tradició, en una creu en forma de X (la crux decussata). Sol ser representat amb barba, amb un llibre a la ma i amb la creu del seu martiri a un costat. És el patró de Rússia, Escòcia, Sicília, Ucraïna, Grècia, Prússia i Romania. A Catalunya el veneren com a patró a Sant Andreu de Llavaneres, a Serinyà, a Sant Andreu de la Barca i a Sant Andreu del Palomar. Al País Valencià, el poble de l’Alcúdia també el té per patró.

Al segle XV existí un hospital a la Ciutat de Mallorca, situat a l’actual plaça de Cort, que duia el nom de l’apòstol.

Molts d’anys als Andreus i Andreves!

Sant Andreu. Francisco de Zurbarán. Magyar Szépmüvésxeti Múzeum, Budapest.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.