Sabíeu que… (Sant Andreu)

Avui és la festivitat de Sant Andreu. Un dels dotze apòstols, deixeble de Jesús i, abans, de Joan el Baptista. Va nèixer a Betsaida i morí a Patres, al Peloponès, crucificat, segons la tradició, en una creu en forma de X (la crux decussata). Sol ser representat amb barba, amb un llibre a la ma i amb la creu del seu martiri a un costat. És el patró de Rússia, Escòcia, Sicília, Ucraïna, Grècia, Prússia i Romania. A Catalunya el veneren com a patró a Sant Andreu de Llavaneres, a Serinyà, a Sant Andreu de la Barca i a Sant Andreu del Palomar. Al País Valencià, el poble de l’Alcúdia també el té per patró.

Al segle XV existí un hospital a la Ciutat de Mallorca, situat a l’actual plaça de Cort, que duia el nom de l’apòstol.

Molts d’anys als Andreus i Andreves!

Sant Andreu. Francisco de Zurbarán. Magyar Szépmüvésxeti Múzeum, Budapest.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.