Sabíeu que … (Codis)

Els ous duen un codi imprès a la closca, bé, només els ous que compram. Es tracta d’una combinació de números i lletres.

L’obligació d’identificar individualment els ous per possibilitar la seva traçabilitat està recollida en el Reglament CEE 2295/2003 que es va publicar el 23/12/2003 i que desenvolupa el Reglament 1907/90 sobre les normes de comercialització dels ous.

El primer dígit és un número, que va del 0 a 3, i que informa de la forma de cria de les gallines ponedores. El 3 vol dir que les gallines han estat criades en gàbies. El 2 és per a gallines criades a l’aire lliure, però en recintes tancats, sense sortida a l’exterior. L’1 és per a les gallines criades a l’aire lliure que també poden sortir a l’exterior. El 0 Indica que els ous són de producció ecològica. Les gallines viuen a l’aire lliure i s’alimenten amb gra de procedència ecològica.

El segon i tercer dígit identifiquen al país de la Unió Europea al qual pertany la granja. Per a Espanya és ES.  Els dos que van darrera identifiquen la província, els tres següents el municipi i els tres últims identifiquen la granja de producció.

Aquí teniu un exemple:

0-ES-43-008-12534

0- Gallines de producció ecològica
ES- Espanya
43- Tarragona
008- Població on es troba l’explotació ramadera
12534- Codi de la granja

Aquest codi assegura la traçabilitat de l’aliment, això vol dir que es pot saber amb exactitud des d’on ve l’aliment.

També heu de saber que els ous es classifiquen per tamanys:

S- petits, de menys de 53 gr.
M- mitjans, d’entre 53 i 63 gr.
L- grossos, d’entre 63 i 73 gr.
XL- molt grossos, de més de 73 gr.

La imatge és de http://latierravive-alimentacionecologica.blogspot.com.es

 

 

 

Un pensament a “Sabíeu que … (Codis)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.