S’atraquen els dies de pasqua, i per aquets dies comparteixo amb voltros dues receptes relacionades amb la quaresma, però que no son les típiques panades i robiols.
Coca de recapte d’anxoves
Ingredients:
Ingredients per la pasta:
- 300 g de farina
- 75 ml d’oli d’oliva
- 150 ml d’aigua
- Una pisca de sal
Ingredients per la coberta:
- 1 pebre vermell gros torrat
- 1 albergínia grossa torrada
- Anxoves
- Olives negres
- Oli d’oliva per banyar la coca
Per fer la pasta, posa en un bol la farina, la sal, l’oli i l’aigua i mescla-ho amb una espàtula de fusta. Quan es desferri de les voreres del bol, treu-la i pasta-la amb la mà només per acabar d’integrar tots els ingredients. És una pasta que no li fa falta molta feina. Deixa-la reposar 5 minuts tapada amb un pedaç. Després, banya’t les mans amb oli i l’estens a una palangana untada també amb oli.
Col·loca les tires de pebre i albergínia i posa-li un doll d’oli. Cou-la a 240⁰C durant 25 minuts. A mitat de temps de cocció, posa-li un poc més d’oli. Quan la treguis del forn acaba-la de decorar amb les anxoves i les olives. La pots servir calenta, però freda també és ben bona!
Mona de Pasqua de xocolata
Ingredients:
- 1 motllo de 22 cm
- 150 g de confitura d’albercoc
- Ametlles laminades
Per l’almívar:
- 100 g de sucre blanc
- 200 ml d’aigua
- Unes gotes d’extracte de cafè
Per la cobertura:
- 200 g de xocolata negra 70%
- 200 ml de nata per muntar
- 30 g de mantega (a temperatura ambient)
Preparació
En primer lloc, prepara l’almívar. Per fer-ho, posa en un perol el sucre, l’aigua i l’extracte de cafè i posa-ho a foc mitjà uns 8 minuts. Retira i deixa que refredi.
Talla el motllo per la mitat i banya les dues cares amb l’almívar. Reparteix la confitura a la mitat de baix i tapa-ho amb l’altra.
Per la cobertura, col·loca la xocolata trossejada en un bol. Escalfa la nata en un perol fins que comenci a bullir. Després, aboca-la dins el bol amb la xocolata i remou fins que estigui ben fosa. Per últim, afegeix la mantega i mescla-ho bé.
Quan la xocolata estigui temperada, aboca-la per damunt el motllo i reparteix-la bé amb l’ajuda d’una espàtula o similar. Posa l’ametlla al voltant del pastís i decora al teu gust. Aprofitant que és Pasqua, l’he decorat amb confits, ous i els típics pollets i plomes de les mones de Catalunya.