Mots perduts: junyir

Segurament la pàgina no te gaire visites, però és recorfortasnt adonar-se’n que alguns lectors la viuen, i per això suggereixen entrades noves. Tal és el cas.

Han desaparegut els carros, i també tot el bestiar de feina…no és estrany, idò que el mot també hagi desaparegut.

JUNYIR v. tr. 
|| 1. Ajuntar, unir; cast. juntar. La vostra substància no’s juny ab autra natura ni es dejunta d’autra natura, Llull Cont. 9, 10. Al donat mos junyí la ynica bocha,Fiameta 10. Ab los braços creuats iunyint les mans sues, Alegre Transf. 42. Junyida a sos devers amb piadós lligam, Alcover Poem. Bíbl. 23.
|| 2. especialment: a) refl. Ajuntar les seves aigües dos rius. Lo Balira i lo Segre se junyeixen, Canigó iv.b) Acostar les orelles posant-les verticals una bèstia cavallina, en senyal d’alarma (or., occ., val.); cast. musgar. Anar junyit un animal:anar molt de pressa i amb les orelles dretes.—c) Fer acostar les dues bandes de l’art per cloure la gola del maià (BDC, xiv, 35).—d) Junyir-se els calçons: cordar-se’ls, embotonar-se’ls (Eivissa).—e) Ajustar al cos una peça de vestit (Camp de Tarr.); cast. ceñir, ajustar. «Portes una cotilla molt junyida».
|| 3. Posar el jou a un animal o a un parell d’animals; cast. uncir. Los philisteus junyien les vaques al jou, Canals Carta, c. 7. Laurava un pagès ab dos bous junyits, Alegre Transf. 142. a) fig. Junyir les espatlles: acotar-les, humiliar-se.—b) fig. Subjectar, posar en servitud; sotmetre (a un domini, a la raó, etc.). Els amorosos servents es trobaven cada hora més junyits a l’imperi, Caselles Mult.105.—c) fig. Casar (Empordà).
|| 4. intr. Combatre d’home a home i a cavall, especialment en simulacre festós; cast. justar. Ab aquel sarray qui hauia junyit, Jaume I, Cròn. 311. Qualsevulla que volgués junyir ab armés reals, Tirant, c. 45. Algú és qui bé junyirà | e luytarà vestit e nuu, Ausiàs March, cxxviii.
Fon.: 
ʒuɲí (or., bal.); ʤuɲí (occ., Maestr.); ʤuɲíɾ (Cast., Sueca, Alcoi); ʧuɲíɾ (Val.); ʒoɲí (mall.).
Var. form.: 
júnyer (Deven los feels coaunar e iúnyer les mesures de cascun,Ordon. Bathayla 104; Vench tot armat a cavall per júnyer ab lo dit taulatger,doc. a. 1397, ap. RLR, vi, 379; ʒúɲə, Cadaqués).
Conjug.: 
segons el model acudir.
Etim.: 
del llatí iŭngĕre, mat. sign. || 1.

(Imatge de Google)

Un pensament a “Mots perduts: junyir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.