T/QO – Ponts

Torrentada. Qüestions obertes/8 – Ponts

Deixant els nuclis urbans de banda, amb les desgràcies i les greus angoixes personals viscudes, una passejada pel torrent, ara net de vegetació, pot resultar certament il·lustrativa. M’agradarà, avui, focalitzar el tema dels ponts.

Primer per retre homenatge al tècnic que dissenyà i dirigi la construcció del magnific pont de Son Sureda que, a més d’aguantar l’envestida de la torrentada deixà passar tot el que aquesta arrossegava: mobles, arbres, cotxes, animals, geleres…

I també a aquells altres ponts, molts d’ells fets de manyà i a força de feixines de les persones que els havien d’usar, que es mostren petits i discrets, però amb l’habilitat de deixar passar l’aigua per damunt en cas de torrentada. Alguns d’ells, com el de ses Voltes, vertaderes obres d’art i homenatge a l’engiy de pagesos i menestrals. En la mateixa línia hi ha els del Portell d’en Polit, del Gorg… i molts d’altres. Ponts petits per atendre el corrent d’aigua habitual i, per sobre, camins en panxa de teula per deixar passar les situacions excepcionals.

Entre el magestuós pont de Son Sureda i els altres petitons hi ha els dissenyats pels enginyers de carreteres en aquestes darrers 30 anys.
Les imatges i la memòria de la torrentada parlen.
Potser convé recordar, ara i aquí, que ningú fa coses per equivocar-se i que l’errada sempre és posterior a l’experiència. En el moment del fer tothom ho fa de la millor manera que sap, en funció dels seus coneixements, interessos, il·lusions, entrenament, possibilitats…després el temps definirà l’encert o errada de tal acció.

Pont de Son Sureda (Imatge de M. Grimalt):

Pont de ses Voltes:

Pont del Portell d’en Polit:

Pont del Gorg de ses Planes:

Pont del Camp Roig

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.