Entrevista a Raúl Martínez, tinent director de la Unitat de Música de la Comandància General de Balears

El proper dia 12 d’octubre,a les 19:45 hores, a la plaça de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, les bandes de música de la Unitat de Música de la Comandància General de Balears i la Banda de Música de Sant Llorenç des Cardassar, conjuntament faran un concert molt especial que han titulat: CONCERT “HOMENATGE A SANT LLORENÇ DES CARDASSAR”.
La primera part del concert començarà amb el Rèquiem de Malanka, en homenatge i record de les víctimes del tràgic 9 d’octubre de 2018, i serà dirigit pel director de la banda llorencina Pere Siquier. La segona part del concert la dirigirà el tinent director Raúl Martínez Villanueva, l’entrevistat, i que el 2017 va accedir per oposició, sent el número u, en el cos de músiques militars en l’escala d’oficials. Actualment està al capdavant de la Unitat de Música del C.G. de COMGEBAL.
Així mateix, és director, al costat de José María Moreno, de la Jove Orquestra rotària de Mallorca. Com a director, ha dirigit en auditoris de la talla del Palau de la Música de València, en diverses ocasions; Seu de Mallorca, auditori del Conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de València; el “Teatre-auditori de Cuenca”; teatre-auditori “Tama” d’Aldaia; “Auditori Nou” d’Alaquàs; Cinema-auditori de “La Unió” de Llíria; “Palau de Congressos” d’Eivissa; i Mercat del Claustre del Carme de Maó entre d’altres.
Amb ell parlem de la seva trajectòria professional, i sobre el concert conjunt que oferiran amb la banda de Sant Llorenç.


Tinent Martínez. M’agradaria saber si té vostè Antecedents familiars en el món de la música i on va néixer?
Sí, tinc antecedents. Procedeixo d’una família musical. El meu pare també és músic militar, així com un dels meus germans, i el meu germà petit està estudiant al conservatori, a més d’altres parents pròxims, i vaig néixer a Quart de Poblet (València), el 4 d’agost de l’de 1987.

On i a quina edat va començar els seus estudis musicals?
Vaig estudiar a València, tant el grau mitjà com el grau superior de música. Vaig començar els meus estudis de piano amb 4 anys, i els vaig finalitzar al Conservatori Professional de Música de Velluters (València). Després vaig decidir dedicar-me a la direcció, i vaig cursar els estudis superiors de direcció d’orquestra i direcció de cor al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València. Completant els estudis amb diferents professors de prestigi: cursos, masterclass …

Quins professors han marcat la seva trajectòria musical?
Tinc diverses persones que han estat i són molt importants. Alguns m’han marcat durant la carrera, i altres en les classes annexes. Per exemple, Dr. Ramón Ramírez, catedràtic de direcció, em va brindar l’oportunitat de dirigir tres òperes de la talla de “La Flauta Màgica” de Mozart, “Orfeu i Eurídice” de Gluck i “Hänsel i Gretel” de Humperdinck. Un altre dels professors va ser Dr. Rafael Sánchez Mombiedro, professor de direcció de cor que em va donar una idea completament nova de la direcció coral, a més d’aprendre a concebre les obres musicals amb una altra perspectiva molt més profunda i interioritzada. Però hi ha molts més professors com Joan Baptista Meseguer dedicats a altres branques, com la composició, que també van marcar la manera de veure, comprendre i visualitzar la música ja que també és importantíssim, per a un director, conèixer i dominar els recursos compositius, ja que ajuden a la comprensió de l’obra.I de la resta de persones amb les que he treballat: Gómez-Martínez, Chailly, Soler … no sabria amb quin quedar-me.

De quants components disposa la Unitat de Música que vostè dirigeix a l’actualitat?
Actualment, la Unitat de Música compta amb 26 persones. Tenim des de la família de la flauta, instrument més agut, fins a la tuba, més greu i percussió.

Quin seria el seu nombre ideal de components a la banda?
Un grup professional hauria d’estar a prop dels 50 músics. Seria una plantilla compensada i completa.

Quins requisits s’exigeixen per entrar a formar part d’una banda militar?
Hi ha tres maneres per a formar part d’una música militar: director, instrumentista suboficial i instrumentista de tropa. Per instrumentista amb la categoria de suboficial cal passar una oposició i accedir al cos de músiques militars. Pel que fa a instrumentistes de tropa, consisteix a entrar com tropa professional, en l’especialitat de música. Per a la primera s’exigeix el grau professional de música, i per a la segona el grau elemental. I per a director, la meva, és accedir al cos mitjançant oposició a l’escala d’oficials. Per a aquesta s’exigeix el grau superior de direcció o composició.

Quina és la programació d’actuacions i concerts que sol tenir la banda al llarg de l’any?
Nosaltres tenim diverses funcions. D’una banda, l’acció social amb concerts a residències geriàtriques i concerts didàctics en col·legis. D’altra, els concerts institucionals, on vam realitzant programes del màxim nivell. Per a aquests, fem col·laboracions amb entitats com la Banda Municipal de Palma, el Conservatori Superior de les Illes Balears (proper dia 4 de desembre), i altres agrupacions musicals com la Banda de Música de Manacor, o la Banda de Sant Llorenç, el proper dia 12 d’octubre. I per descomptat, les parades militars pròpies de les Forces Armades.

Convidada per la Banda de Música de Manacor, vaig assistir al fantàstic concert de Pasqua de la Banda Militar, corals i Banda de Música de Manacor, celebrat a la Catedral de Palma de Mallorca. Què va ser el més difícil de coordinar del concert?
Per on començar … potser l’organització. Érem unes 180 veus i 80 músics. Calia anar a assajar a la Catedral, calia mobilitzar molt instrumental. I sobretot, calia unificar a tot el món. Però vaig tenir la inestimable ajuda d’Eduardo, director de la banda de Manacor. Vam estar treballant de la mà des del principi. Pràcticament trucades diàries per unificar criteris, mobilitzar, assajar … La Catedral es va portar espectacular -Agrair, des d’aquí, al Deán per cedir-nos tan majestuós i immillorable lloc per a aquest concert-, els va agradar el projecte, van donar facilitats per a tot, i destacar el director tècnic Joan, que va ser amb qui estàvem en contacte i va facilitar molt la tasca.

Quines obres podrem escoltar en el concert especial del 12 d’octubre a Sant Llorenç, en record de les víctimes dels tràgics successos del 9 d’octubre de 2018?.
Efectivament, el concert començarà recordant a aquestes persones que, malauradament, van perdre la vida. És la nostra manera de donar el nostre suport a tot el poble, i especialment a aquelles famílies que van perdre a éssers estimats. La primera part interpretaremel Requiem de Malanka, en record a tots ells. Respecte a la segona part del concert, té una temàtica, musicals. Totes les peces que hem seleccionat tenen diversos punts de trobada: superació, amor, esperit de sacrifici, noblesa, honestedat, voluntat de créixer, perseguir els seus somnis, companyonia, humanitat, clamar contra la injustícia, i un llarg etc. de qualitats que vam veure l’any passat a la zona del llevant mallorquí.

A més de les bandes, què cantants participaran en el musical?

Anem a comptar amb les luxoses veus de la soprano Aina Campaner i el tenor Álvaro Chaves. Ells seran els encarregats d’exaltar aquests valors, que estic segur els llorencins es veuran reflectits.

Quines actuacions que li queden pendents a la banda militar aquest any i quins nous projectes i concerts té previstos per al proper any?
En aquest 2019, tenim pendent diferents actes institucionals, com la Patrona del Cos Nacional de Policia, Patrona de la Guàrdia Civil, Patrona d’Infanteria … El dia 4 de desembre estarem al Conservatori Superior de les Illes Balears, on farem un concert conjunt amb els alumnes del centre. I diferents actes propis de l’època nadalenca. I per al 2020, estem programant diversos concerts amb la Banda Municipal de Palma, tindrem el concert del Dia de les Forces Armades, habitualment al Castell de Sant Carles, concert de Setmana Santa, i molts més. Tots aquests sense deixar de banda els nostres concerts didàctics.
Fotos: OC COMGEBAL

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.