Nadal de màniga curta

Amb quaranta anys que tenc mai m’havia pogut passejar per Nadal amb màniga curta. És cert que els darrers anys ja hi havia mostres de que la temperatura havia fet un gir substancial, però sempre te trobaves qui et deia “això és cíclic” o “jo ja n’he viscut d’hiverns així”, però pel que fa a jo puc afirmar amb tota rotunditat que mai havia tengut aquesta sensació de que aquesta temperatura no quadra de cap manera. No és qüestió de ser d’una tendència política o d’una altra, qualsevol persona, sigui de la tendència que sigui, ho veu, fins i tot els més negacionistes i escèptics.

No em malentengueu, qui em coneix sap que m’agrada molt la calor, fins i tot per damunt dels quaranta graus, però en aquest cas el que importa no és el que m’agradi a mi, sinó el que convé a tothom. També entenc que durant aquestes dates molta gent defuig les preocupacions i procura desconnectar de tots els maldecaps, però també és cert que avui més que mai és quan es fa notòria aquesta incongrüència meteorològica.

Potser el fet pel que a molta gent aquest escalfament global ja li va bé és a causa de que s’estimen més que faci calor que no pas fred, potser si la situació fos a la inversa, més fred en lloc de més calor, la situació generaria més preocupació.

No faig comptes pontificar ni donar consells a ningú pel que fa a aquest tema, car jo no sóc científic ni cap estudiós del tema, però pens que ara més que mai necessitam informació al voltant d’aquesta situació:

  • Com ens afectarà aquest encalentiment a nosaltres? Hi haurà més insalubritat, insectes…
  • Com afectarà a la natura i al paisatge en general? Serà perjudicial per a ametllers, oliveres o qualsevol altre arbre, planta o collita a la que fins a dia d’avui ens tenia acostumat la nostra terra?
  • Com podem ajudar a capgirar o frenar aquesta situació a nivell personal i quines eines ens proporcionen les institucions (ajuntaments i governs) per fer-ho?
  • Amb una dependència cada dia més gran del vehicle privat i un servei de transport públic penós, car i poc pràctic a gairebé tres quarts de l’illa de Mallorca i igual o fins i tot pitjor a les altres illes, no es podrien unificar horaris de treball com es fa a altres països (sobretot pel que fa als nuclis grans de població) per així augmentar i fer més pràctic el transport public col·lectiu? No pot haver-hi una camiona amb deu passatgers cada 20 minuts, però si hi hagués una mínima unificació i límit d’horaris, potser aquestes camiones anirien més plenes de gent.

Necessitam gent formada que ens pugui esclarir aquests i molts d’altres dubtes i que ens pugui dir fins a quin punt és perjudicial, no tan sols per a nosaltres a nivell local, sinó també com ens pot afectar a nivell global, i pens que les institucions hi haurien de posar el seu granet d’arena.

Esper no haver aixafat les festes a ningú amb aquesta reflexió però necessitava fer-la.

Els meus millors desitjos per a tots vosaltres i que aquest cap d’any i l’any vinent siguin el més profitosos possibles per a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.