Mots perduts: llivanya

Si no vaig errat Joan Umbert l’havia proposat com a “llevanya” que crec que és com s’acostuma a dir en el nostre entorn. Però llevanya té, en el DCVB, un significat curt i aplicat a Eivissa.  Després d’uns quants rebots: llevanya, llavanya…s’ha trobal el que es cercava.

LLEVANYA f.
Pedra grossa i plana (Eiv.).

 

LLAVANYA f.
Pedra fullosa, que forma lloses (Eiv.). V. llivanya.

 

LLIVANYA f.
|| 1. Crivell o trenc natural de la roca, en el qual hi ha terra i pedreny més fluix que la roca del conjunt (Mall.); cast. grieta. Les reletes obrint-se pas per dins els cruys, llivanyes y parts feses de les singles y roquissams, Penya Mos. iii, 64. Damunt les pedres dures, furgant per les llivanyes i juntures, Salvà Ret. 51.
|| 2. Pedreny prim que serveix per a construcció; tros de mitjà fullós que s’empra per a reblir o encallar a les parets que tenen falta o dins les corbades per alleugerir-les (Mall.); cast. lancha. Els mitjans de llivanya solen tenir 80 cm. de llarg per 40 d’ample i de cinc a sis cm. de gruix. La llivanya es compta i paga per dotzenes; una dotzena són quatre peces.
Loc.
—a) De tota llivanyade tota mena (Mall.). Noltros que estam a favor d’ets ignorants de tota llivanya, Ignor. 52.—b) Afinar sa llivanya (a una cosa, a una persona): afinar-li el demble, allò que duu més o menys amagat (mall.). Sa fia del rey… la s’escoltà bé, a s’endevinaya, y que hi posà tots es cinch sentits y més que n’hagués tenguts, per afinar-li sa llivanya y aglapir-la, Acover Rond. ii, 138.
Fon.: 
ʎiváɲə (mall.).
Var. form.: 
llavanya (eiv.).
Etim.: 
de l’it. lavagna ‘pissarra’.

Un pensament a “Mots perduts: llivanya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.