Mots perduts: broma

Si es para atenció, en les converses de la gent major, adesiara en surten de mots perduts.
L’altre dia, a la taula del cafè, es parlava dels canvis conceptuals, el que ara es bo, passats els anys, resulta dolent i a l’inrevés.
Es parlava d’agricultura i de la retirada de llenya després de la poda de les oliveres -abans s’havia de retirar tot d’una i ara es tritura i es deixa-, però segurament el concepte es pot aplicar a altres creences i accions.

El DCVB mostra:

2. BROMAf.
|| 1. Conjunt de mol·luscs de l’espècie Teredo navalis L., que són a manera de cucs amb una closca reduïda a trossets corbats que enrevolten la part anterior del cos; habiten dins la mar i roseguen les fustes submergides, causant gran destrossa en els bucs de les embarcacions; cast. broma.
|| 2. Brom de l’olivera (Mall.).
|| 3. ant. Maledicència (segons J. Corominas). Una sclama, | l’altra difama, | altra despita, | l’altra sospita, | altra flastoma, | conten prou broma, | tot de mal dien, Spill 2846.
|| 4. a) Acció d’entretenir-se fent o dient coses alegres o burlesques, movent gatzara, etc.; cast. broma. Aquests dos veynats fent broma, Penya Poes. 188.—b) Allò que es fa o es diu per riure o fer burla. Jo no desitx més que ferli una broma, Penya Mos. iii, 186.
Etim.: 
del gr. βρῶμα, ‘corc de fusta’ (REW 1326). En les accepcions || || 3 i 4, el canvi de significat s’explica a través de l’expressió broma pesada, per la feixuguesa que adquirien els vaixells a causa de l’aigua que hi entrava per les galeries obertes pel mol·lusc broma || 1 (explicació donada com a segura per Corominas DECast, i, 525).

 

2. BROM m.
Insecte que es congria en la llenya tallada d’olivera i ataca els brots tendres d’aquest arbre, produint la caiguda de la branca (Mall.); cast. barrenillo. Hi ha molt gran dany de brom per causa de molts aspres que fan sens secorrar ni passar, doc. a. 1598 (Hist. Sóller, i, 181). Abans que el feix posi brom, Colom Juven. 74.
Etim.: 
del gr. βρῶμα, ‘corc de fusta’ (REW 1326).

Aportació de Jaume Caldentey
Imatge de Google/barrenillo del olivo

 

2 pensaments a “Mots perduts: broma

 1. Si xerram de l’olivera
  el brom no ha estat mai cap broma
  i seguint aquest axioma
  la natura fa sendera.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.