Entrevista a Jaume Bassa Borgdorf, Delegat de Son Carrió

Jaume, com a Delegat de Son Carrió, ens pot dir quina és la situació actual al poble?
Al poble hi ha relativa calma. A hores d’ara no hi ha cap afectat, i això dóna certa tranquil·litat.

La gent respecta les mesures de contenció?

Sí. Quan surten a comprar respecten la distància de seguretat i van entrant d’un en un a la farmàcia o als forns. Molta gent major ni tan sols surt de ca seva. Comanen tot el que necessiten als fills o familiars. En general, hi ha molta conscienciació i els grups de risc prenen totes les mesures per evitar cel contagi.

Quines mesures de neteja heu dut a terme des de la Delegació Son Carrió?
Tant a Son Carrió com a Sant Llorenç, la brigada municipal desinfecta els carrers amb aigua i lleixiu en dies alterns. Un dia a Son Carrió i l’altra a Sant Llorenç. A la zona costanera ho fa Protecció Civil. La neteja es centra sobre tot en els indrets més freqüentats pels carrioners, com puguin ser les immediacions dels comerços i carrers principals de pas obligat per desplaçar-se pel poble. Les dependències municipals, com ara la delegació o la biblioteca, segueixen fent feina, però a porta tancada. Els tècnics disposen de solució hidroalcohòlica per la desinfecció de mans. Les consultes s’han de fer telefònicament o per via telemàtica. Tot el personal que tengui la possibilitat de fer teletreball es pot desviar el telèfon i fer feina des de casa. Tot el personal de risc ha de quedar a casa. És important donar la màxima protecció al personal.

Quins són els torns de vigilància que fa la Policia Local al poble?
La policia local no té torns especialment designats al poble. Els policies que estan de guàrdia van fent passades de forma contínua pel poble per comprovar que la gent compleix. En casos especials, com ara el mercat dels divendres, sí que hi ha cobertura policial per controlar que es compleixen les mesures per minimitzar el risc de transmissió i assegurar que només hi ha parades d’alimentació. A Son Carrió el mercat és molt petit i és bo de controlar. Com a anècdota, el passat dijous 19 de març, dos cotxes de policia es varen passejar pel poble amb música i la gent va sortir als balcons a aplaudir per retre homenatge a la feina que fan. La gent ho va agrair molt i es varen compartir els vídeos per les xarxes socials. En moments com els que estam vivint, aquests petits detalls s’agraeixen molt.

A més de la Policia Local, quines altres forces de l’ordre han estat col·laborant?

A Son Carrió, a dia d’avui, no hi ha hagut presència militar, com sí ha passat a Manacor o Porto Cristo. La Guàrdia Civil sí que va passant pel poble i organitza controls per comprovar que tant els vehicles com les persones compleixen amb les mesures declarades a l’estat d’alarma. Per altra banda, Protecció Civil de Sant Llorenç també va fent passades per controlar i ofereixen ajuda puntual a la gent que ho necessiti, ja sigui per anar a comprar o qualsevol altra necessitat.

Amb quines ajudes heu pogut comptar, per la neteja dels edificis municipals?
La neteja dels edificis municipals s’ha reorganitzat des de que entrà l’estat d’alarma. S’intenten cobrir les necessitats amb el personal propi de neteja, redistribuint la feina per adequar-la als edificis que segueixen donant servei, ja que altres edificis o instal·lacions romanen tancades, com ara el centre de dia, les escoles i escoletes, el local de la tercera edat o el poliesportiu. No ha fet falta cap ajuda externa.Per la desinfecció dels carrers sí que s’ha oferit gent i material per ajudar amb el servei que dóna la brigada. De moment no ha fet falta aquesta ajuda, però s’agraeix immensament l’oferiment i podem tenir la tranquil·litat de que, si ho necessitam, disposam d’aquesta ajuda. Per altra banda, el servei de neteja viària es manté amb les mateixes freqüències que tenim estipulades en condicions normals.

Com ens dius els carrioners han respectat les normes de prohibició i sortida als carrers, però… s’han produït incidents destacables?
La gent s’ha pres molt seriosament el compliment de les mesures decretades per l’estat d’alarma. No es veu gent pel carrer, exceptuant els que van a comprar a la botiga, als forns o a la farmàcia. Afortunadament a Son Carrió tenim quasi de tot i no necessitam desplaçar-nos a altres pobles. Només hem de sortir puntualment si necessitam comprar carn o peix o per anar a la benzinera. També es nota molt la reducció del tràfic que passa pel poble. No hi ha hagut incidents destacables. Només alguns estrangers residents a fora vila, que sols miren la televisió del seu país, no coneixien les mesures de confinament i els primers dies baixaven al poble per anar a la delegació a fer tràmits o fotocòpies. Quan els explicàvem la situació i els enviàvem a ca seva realment feien cara d’estorats.

El Centre de Dia roman tancat?

Des de la publicació del ban municipal del passat divendres 13 de març, abans d’entrar l’estat d’alarma, ja havíem acordat prohibir tots els actes municipals i tancar les instal·lacions municipals, entre elles el centre de dia. Inicialment es va plantejar per 15 dies. Actualment depèn del temps que duri el confinament que marca l’Estat.

Quins serveis donau als majors que eren usuaris del Centre de Dia?

Els usuaris del centre de dia segueixen atesos pel personal de les unitats de treball social del departament de benestar social. Es dóna servei d’ajuda a domicili i menjar a domicili, intentant que el tancament del centre tengui el menor impacte possible en les necessitats dels majors.

Abans de la crisi, moltes famílies del poble acudien a comprar a centres comercials de sa Coma i Cala Millor. Teniu a Son Carrió actualment cobert aquests servicis?
A Son Carrió tenim una botiga, una f
armàcia i dos forns que donen molt bon servei al poble i que s’han organitzat molt bé per minimitzar els riscos de contagi. Abans de la crisi molta gent anava a comprar a grans superfícies comercials. Els carrioners tenim molta tirada a n’és Port o als centres comercials de Sa Coma i Cala Millor. Ara es segueix anant a grans superfícies, però en molt menor freqüència. Algunes coses no es troben als comerços del poble i és inevitable anar a fora de tant en tant. La meva impressió és que ara la gent es sent més segura anant als petits comerços carrioners, on hi ha menys afluència de compradors i, per tant, menys risc de contagi. Avantatges de ser un poble petit…

Quin missatge faries arribar als ciutadans?

Jo recalcaria la importància de ser conscients de que és necessari complir el confinament amb rigor.
Sabem que és difícil. Ja n’hem passat més d’una setmana. Fins ara ho estam fent bé. No ens hem de relaxar. Està en les nostres mans aturar la propagació del virus i protegir la població de risc. A Son Carrió tenim molta gent major i hem de pensar en ells. Si podem evitar que surtin al carrer a comprar, ho hem de fer. Si no són, dependents, també hem d’evitar les visites innecessàries.
Carrioner, queda’t a ca teva!

La situació actual es preveu que serà llarga. Quina és la seva opinió al respecte?
La meva opinió, com a biòleg que som, és que fins que no passin entre 10 i 14 dies de confinament no veurem com baixa el número de nous contagiats. El virus pot estar fins a 14 dies a donar símptomes. Això vol dir que alguns dels que hem estat confinats podem ser portadors de la malaltia i no saber-ho encara. Aquests 14 dies aniran sortint positius que encara vénen d’abans del confinament. Passat aquest temps, és previsible que el número de contagis vagi davallant, sempre suposant que aplicam bé les mesures d’aïllament i d’higiene. Si som conscients de que cada vegada que sortim podem haver estat en contacte amb el virus i prenem les mesures per minimitzar el risc cada vegada que tornam a casa, com ara el rentant de mans freqüent, evitar tocar-nos la cara, etc, aconseguirem controlar la propagació de la malaltia. Esperem que els 30 dies d’aïllament ja decretats bastin per normalitzar la situació.

Vol afegir res més Jaume?

Voldria aprofitar per comentar que des de l’ajuntament intentam fer tot el possible per afrontar la crisi i per fer més bona de dur aquesta situació mai viscuda abans. Des de la Delegació de Son Carrió continuam fent feina, dia a dia. Seguim treballant per organitzar unes festes per tots els carrioners, a pesar de la incertesa de no saber si es podran celebrar. De fet, algun acte ja s’ha ajornat, com “Sa Cursa de Ses Paparres”, que té nova data programada pel 5 de setembre.
Per acabar en positiu, només vull afegir:Tot anirà bé. Queda’t a casa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.