1820. L’any de sa pesta

1820 L’ANY DE SA PESTA. Son Servera, Artà, Capdepera i Sant Llorenç 

J. Lliteras

Introducció

Aquests dies on tots, sobretot els més majors, vivim amb l’ai al cor per  la propagació del covid-19, he pensat que és un bon moment per recordar que, ara fa tot just dos-cents anys , la nostra comarca visqué, salvant les distàncies per la intensitat i mortalitat, una situació molt semblant a  l’actual.

La por i l’angoixa durant aquells llargs vuit mesos de confinament (de finals de maig del 1820 a l’1 febrer del 1821) feren aflorar tot tipus de conflictes, tant que, resseguint els documents de l’època s’observen uns tipus de comportaments  que  aquests dies veiem com es repeteixen. Encara que el temps sigui un altre, l’ésser humà és el mateix.

En el transcurs d’aquells mesos trobem actes d’una gran valentia i generositat, persones que s’ofereixen per treballar amb empestats sabent que es juguen la vida, mentre que en altres la covardia, el terror o la misèria moral els impulsa a fugir cap a altres indrets sabent que posen en risc altres poblacions

I fins i tot algunes persones, transgredint les normes més bàsiques  de convivència i aprofitant que els pobles estan deshabitats es dediquen a la rapinya, o impulsats per l’avarícia i la irresponsabilitat aniran, de nit, al poble per recuperar joies o vestits que havien deixat,  encara impliqui contagiar  la pròpia família o els veïns…. També serà el temps on els  “espavilats” sense escrúpols  s’aprofiten del sofriments i les necessitats dels més dèbils  per enriquir-se.

És el mateix que estem veient aquests dies. Basta obrir el televisor o llegir la premsa per veure com el personal sanitari està lluitant, dia i nit, per acabar amb la pandèmia i salvar el màxim de vides, posant la seva salut i fins i tot la vida dels seus en perill. Mentre una colla d’irresponsables que, sense cap mena de sentit comú, posen en risc la vida de moltes persones i a la vegada la feina feta fins ara.

L’objectiu d’aquestes notes vol  ser un intent d’explicar, de forma planera, la història de la Pesta Bubònica del 1820 que tant va marcar la nostra comarca, analitzar quines en varen ser les conseqüències per aquella generació i buscar quines lliçons en podem treure per afrontar  la situació actual.

Cada entrega serà una pinzellada dels tret més significatius d’aquells vuit mesos, intentant respondre i analitzar preguntes sobre l’epidèmia.

Com es va introduir?  Amb quines eines la combatien? Com va evolucionant dins cada poble? Quins conflictes va provocar? Com era la vida dins els pobles acordonats? Quin paper va jugar Sant Llorenç? Com reaccionaren i quines mesures prengueren els altres pobles de l’illa? Quines repercussions va tindre a la península? Com es va fer front a tantes despeses? Com s’explica que a Son Servera el morts passen del 60% i,en canvi, a Sant Llorenç no arriben ni al 2%? Per què tarden tant les autoritats a fer-ho públic? Com era la informació pública que rebien els ciutadans ?

 

DADES ESTADÍSTIQUES

Abans de començar  i per fer-nos  una idea global del que va representar aquella epidèmia he cregut convenient emmarcar la durada  de la malaltia a cada població (quadre A) com també veure, a cop d’ull, quina va ser la magnitud de la tragèdia a través del nombre de morts i infectats a cada població (quadre B)

A 1r

mort

Últim

mort

SON SERVERA 9-maig 6-agost
ARTÀ 26-maig 23-agost
CAPDEPERA 20-juny 8-agost
SANT LLORENÇ 16-juny 18-juliol

 

B Població

abans epidèmia

Infectats morts %

morts

Curats Població

Post epidèmia

SON 

SERVERA

1684 1340 1040 61,7 % 300 644
ARTÀ   3626 1643 1267 34,9 % 376 2359
CAPDEPERA 1179 146 112 12,3 % 34 1067
SANT

LLORENÇ

1075 21 15 1,4% 6 1060
TOTAL           7654 3150 2434 27,3% 716 5130

BIBLIOGRAFIA

Pels qui estiguin interessats en buscar ínformació de primera mà, aniré  indicant tots els documents que conec  i on es poden trobar. En primer lloc vull recalcar aquests dos  llibrets  , escrits per  dos dels  protagonistes que van viure la pesta en primera fila,.Els dos es poden descarregar gratis en ePub o en pdf.  

El del Dr. Lliteras respon a un encàrrec que li fa la Junta Superior perquè fes un informe   del que havia passat a Son Servera durant l’epidèmia. En canvi el document del Dr.Obrador  (utilitza un pseudònim) són unes reflexions molt àcides i dures  contra el llibre del Dr.Lliteras, posant-li en qüestió moltes de les seves afirmacions.Els dos són del 1821.

  1. Breves apuntes sobre las enfermedades que se manifestaron en Son Servera a principios de Mayo de 1820,  escrit pel Doctor Joan Lliteras, metge de Son Servera i des del juny metge en cap durant la resta de l’epidèmia. Breves apuntes sobre enfermedades que… 

 

  1. Reflexiones sobre los breves apuntes de las enfermedades que se manifestaron en Son Servera á principios de Mayo del año 1820 firmat per “Un ciudadano amante de su patria y la humanidad”, però avui tots els  historiadors coincideixen que fou escrit pel doctor Bartomeu Obrador, felanitxer, que va venir voluntari a treballar amb els empestats i i va exercir a Artà  durant tota l’epidèmia.. Reflexiones sobre los breves apuntes….

 

6 pensaments a “1820. L’any de sa pesta

  1. Una bona iniciativa. M’ha semblat curiós que més o manco cada 100 anys hi hagi hagut una epidèmia: la pesta bubònica, la grip i el coronavirus.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.