Mots perduts: ceba/nespla/serva/sardonaia/matalofada/xisclet

És curiós la de maneres eufèmiques que tenim els parlants mallorquins per referir-nos al cop violent d’una bufetada (i segurament me n’he deixades moltes més). Això pot donar una idea de la nostra manera de ser, almanco fa un temps: irònics, pagesos (molts fan referència a l’hortalissa o la fruita) i un poc hipòcrites (per molt que empréssim eufemismes, igual amb altres com pardal, cagondell, cagondena…, no deixàvem de dir-les, i molt).

De la llista que he posat, és ver, alguns encara es diuen, almanco al poble, d’altres ja no se senten tant i altres ja estan en perill d’extinció ( sardonaia i matalofada, diria jo). Aquí teniu l’accepció sinònima a  “bofetada” que posa de cada un el diccionari Alcover Moll:

CEBA (accepció 3): Cop violent, sia amb la mà, sia amb altra cosa que fa mal (or., occ., val., bal.); cast. castaña. Y arramba una mala ceba de cantell damunt una cella de N’Hermes, Oliver Obres, ii, 36.

NESPLA (accepció 2): Cop violent, especialment el que es dóna en agressió Li havia ensivellat un quern de nesples, Alcover Rond. ii, 267.

SERVA (accepció 2): Cop donat per agredir (Bal.); cast. castaña. Ab un esplet de sardonaies, nesples, castanyes i serves que els fassen blaus, Aurora 273.

SARDONAIA o SORDONAIA (accepció  2): Cop violent (Mall.); cast. castaña, golpe. «Mira, que et pegaré una sordonaia!»

MATALOFADA: Bufetada o altre cop violent amb la mà (mall.); cast. trompazo. Pega fua an en Pere, y matalofada ve y matalofada va, ab un poch més l’esbalteix, Alcover Rond. i, 148.

XISCLET (accepció 2): Cop, topada forta d’un cos amb un altre, sobretot per agredir (mall.); cast. sopapo, castaña. Li pega xisclet que li fa sanch y tot, Ignor. 7.

Un pensament a “Mots perduts: ceba/nespla/serva/sardonaia/matalofada/xisclet

  1. *catxet, *catxeta / calbot / carxot / carxotada / catxamona / cofada R / cofat R / closcada / tossoló / tossolot (al cap o al clatell) | galtada | calbot / carxot / carxotada / calbissó (amb la mà closa al cap) | clatellada / clatellot / clotellada / batcollada / bescollada / cleca (al clatell) | calbot / carxot / catxamona / cofada R / cofat R / closcada / tossoló / tossolot (al cap o al clatell) | calbot / carxot / carxotada / a calbissó (amb la mà closa al cap) | templada | galtada | templada | crusca R / pampa (mà closa) | bufa DIEC, R / bufet / bufetada / bofo R / blava (R) / bocinada / bolet / carpant R / cinc (estampar a qualcú els cinc dits a la cara, plantar els cinc apòstols) / cirera / clec / emplastre R / gardela / gleba / (re)giramosques / maimonada / mamballeta / mansiula-manxiula / mantinada / màstec Gir., Emp. / mastegó / mastegot / matalofada Bal. / moc R (llevar els mocs a algú Val.) / morma / moscat (dels agres) R / mostatxada R / nap Gir. / orellada / palmada / tatxa R / toina R / xisclet / xufa (arrap, batcollada, bescollada, bleda, bombada, cigala, cinglada, clotellada, corretjada, esclafit, escorretjonada, espardenyada, estribancada, gal(l)eta, garrotada, guantada, llondra, llosca, llufa, mànec, maçada, manegada, mina, morrada, neula, nyecla, nyora, palpamorros, paparra, paperina, pessic, pinya, pinyac, pinyol, pinyot, piparot, plantofada, punyada, reblada, repic de bufetades, sarmentada, sarmenya, secalló, se(r)clet, serva, siula, tapamorros, tionada, tova, tro, troncada, veça, xalefa, xereca, xiflet (cop violent, esp. amb la mà a la cara o clatell). Ajustar el caps dels dits: donar una morma | revés (amb la mà girada) | tabal R (al cap) | clusca (al cap amb els dits) | nou (al cap amb el nus del dit del mig de la mà) | batzac / batzacada / castanya / castanyó / castanyot / ceba / esclafit / cirera / gla / magrana / nyasco R / nyesclo Bal. / nespla / patacada / patac / bac / tabacada / tabalada / tabanada / tapassada / pera / pruna / rivet R, Bal. / sordonaia-sardonaia Bal. / torró R / trompada / ventallada / ventallot (cop violent)

    *xopapo / bufa DIEC, R / bufet / bufetada / bofo R / blava (R) / bocinada / bolet / carpant R / cinc (estampar a qualcú els cinc dits a la cara, plantar els cinc apòstols) / cirera / clec / cofada R cofat R / emplastre R / gardela / gleva / (re)giramosques / maimonada / mamballeta / mansiula-manxiula / mantinada / màstec Gir., Emp. / mastegó / mastegot / matalofada Bal. / moc R (llevar els mocs a algú Val.) / morma / moscat (dels agres) R / mostatxada R / nap Gir. / orellada / palmada / plantofada / tatxa R / toina R / xisclet / xufa (arrap, batcollada, bescollada, bleda, bombada, cigala, cinglada, clotellada, corretjada, esclafit, escorretjonada, espardenyada, estribancada, gal(l)eta, garrotada, guantada, llardó R, llondra, llosca, llufa, mànec, maçada, manegada, manotada, matalofada, mina, morrada, neula, nyecla, nyiscla, nyora, palpamorros, paparra, pessic, pinyac, pinyol, pinyot, piparot, punyada, reblada, repic de bufetades, sarmentada, sarmenya, secalló, se(r)clet, serva, siula, tapamorros, tionada, tova, tro, troncada, veça, xalefa, xereca, xiflet (cop violent, esp. amb la mà a la cara o clatell). Ajustar el caps dels dits: donar una morma | revés (amb la mà girada) | galtada | templada | clatellada / clatellot / clotellada / batcollada / bescollada / cleca (al clatell) | calbot / carxot / catxamona / cofada R / cofat R / closcada / tossoló / tossolot (al cap o al clatell) | calbot / carxot / carxotada / a calbissó (amb la mà closa al cap) | crusca R / pampa (mà closa) | tabal R (al cap) | clusca (al cap amb els dits) | nou (al cap amb el nus del dit del mig de la mà) | batzac / batzacada / castanya / castanyó / castanyot / ceba / cirera / esclafit / gla / magrana / nyasco R / nyesclo Bal. / nespla / patacada / patac / bac / tabacada / tabalada / tabanada / tapassada / pera / pruna / rivet R, Bal. / sordonaia-sardonaia Bal. / torró R / trompada / ventallada / ventallot (cop violent)

    bufa DIEC, R / bufet / bufetada / bofo R / blava (R) / bocinada / bolet / carpant R / cinc (estampar a qualcú els cinc dits a la cara, plantar els cinc apòstols) / cirera / clec / cofada R cofat R / emplastre R / gardela / gleva / (re)giramosques / maimonada / mamballeta / mansiula-manxiula / mantinada / màstec Gir., Emp. / mastegó / mastegot / moc R (llevar els mocs a algú Val.) / morma / moscat (dels agres) R / mostatxada R / nap Gir. / orellada / palmada / tatxa R / toina R / xisclet / xufa (arrap, bleda, bombada, cigala, cinglada, corretjada, esclafit, escorretjonada, espardenyada, estribancada, gal(l)eta, garrotada, guantada, llardó R, llondra, llosca, llufa, mànec, maçada, manegada, manotada, matalofada Bal., mina, morrada, neula, nyecla, nyiscla, nyora, palpamorros, paparra, paperina, pessic, pinya, pinyac, pinyol, pinyot, piparot, plantofada, punyada, reblada, repic de bufetades, sarmentada, sarmenya, secalló, se(r)clet, serva, siula, tapamorros, tionada, tova, tro, troncada, veça, xalefa, xereca, xiflet (cop violent, esp. amb la mà a la cara o clatell). Ajustar el caps dels dits: donar una morma | revés (amb la mà girada) | galtada | templada | clatellada / clatellot / clotellada / batcollada / bescollada / cleca (al clatell) | calbot / carxot / catxamona / cofada R / cofat R / closcada / tossoló / tossolot (al cap o al clatell) | calbot / carxot / carxotada / calbissó (amb la mà closa al cap) | crusca R / pampa (mà closa) | tabal R (al cap) | clusca (al cap amb els dits) | nou (al cap amb el nus del dit del mig de la mà) | batzac / batzacada / castanya / castanyó / castanyot / ceba / cirera / esclafit / gla / magrana / nyasco R / nyesclo Bal. / nespla / patacada / patac / bac / tabacada / tabalada / tabanada / tapassada / pera / pruna / rivet R, Bal. / sordonaia-sardonaia Bal. / torró R / trompada / ventallada / ventallot (cop violent)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.