Refranys: Per Sant…

Per Sant Pere enrevolten la figuera.

Sant Pere és un sant d’aquells que fa vasa. A moltes cases hi ha peres; molts d’anys, com a col·lectivitat hem considerat que Sant Pere disposava de les claus del cel… molts son, idò els refranys i les creences referides al sant (L’amo en Capdepera, ja vellet, quan tronava, em deia: “veus, ara Sant Pere, tragina les caixes, per això fa aquest renou!”)
Amb el d’avui i atès que dilluns passat es celebrà a festivitat de Sant Pere i Sant Pau, voldria insistir amb la transcendència de la climatologia en les nostres vides.

Per Sant Pere enrevolten la figuera, vol dir que és època de figues flors. El refranys són generalitzacions, no els pot exigir, idò exactitud (per exemple, a la nostra zona, hi acostuma a haver-hi algunes figues flors per Sant Joan; enguany amb les pluges i granissades, s’han fet malbé la majoria de figues albecors…es a dir, en anys com enguany, i descomptat potser alguna rotgeta per Sant Pere ja no hi ha figues flors)
Figó que no es nat per Sant Pere, no li aneu darrere (Els figons que no són nats per Sant Pere, ja no maduren)
Sant Joan i Sant Pere, adéu primavera
Per Sant Pere i Sant Joan la calor va en gran.

En el “Corpus de fraseologia…”de Bàrbara Saguera he pogut comptar 77 entrades referides a Sants: Refranuys que comencen “Per Sant/-ta…”.

La recreació, en aquest cas frecordança, del conegut refrany amb suggereix algunes idees:
-Primer i com s’ha esmentat a l’entrada, la transcendència (abans i a nivell agrícola, dependència de la climatologia i dels factors atmosfèrics.
-També deixar constància de la força dels santoral a l’hora de planificar l’activitat agrícola de les possessions. Una vida lligada a la cultura religiosa, sempre de forma aproximada (els sants tenen vuitada!, l’expressió “Per a Tots Sants” no indica forçosament que sigui dia primer de novembre).
-La constant transformació de costums, creences i modes.
-I finalment, el ventall de diversificació (credos, llengües, cultures…) que mostra la comunitat local actual (A qui li importen els costums que voltaven el dia de Sant Pere!)

Imatge: Paisatge entre albecors, les figueres que, aqui, voltaven per Sant Pere

2 pensaments a “Refranys: Per Sant…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.