Refranys: Qui és…

Qui és confrare, pren candela.

Aquest conegut refrany, com passa en bona part del refrany pot tenir diversos significats. A vegades he sentit “Qui es confrare, que prengui candela aplicat en la mateixa direcció d’aquell castellà “Cuando veas las barbas de tu vecino pelar, pon las tuyas a remojar” que no és el sentit que descriu Sagrera o el mateix DCVB: “significa que en parlar d’un fet sense al·ludir expressament a ningú, el qui es considera al·ludit dóna prova d’esser culpable d’aquell fet o d’haver-hi intervingut”.

El lloc de recollida, amb les distintes modalitats, dona lloc a diverses interpretacions: «Qui és confrare, que prengui candela» (Cat.); «Qui no siga confrare, que no prenga candela» (Val.); «Qui és confrare, pren candela» (Bal.)

Sense trastocar en res el que van recollir Mn.Alcover i F.B.Moll (qui s’atreviria!), en la recreació del refrany m’agradaria afegir-hi el condicional el verb: “Qui es confrare, pren o hauria de prendre candela”.
Seria un envit a la participació col·lectiva des del reconeixement que, massa vegades, aquesta participació col·lectiva no és costum i és, encara assignatura pendent.
Som roquers!; és una característica del nostre ésser. Com es diu adesiara, sempre n’hi ha que ho recorden!, ens agrada més “riure que fer riure”.

El suggeriment del refrany deriva d’haver sentit converses de cafè relatives al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS). Tothom hi diu la seva; ja se sap que…Tants de caps, tants de barrets, que també vol dir que cada persona té la seva pròpia opinió; qüestió que massa sovint oblidam i que provoca discussions i alçades de veu per voler imposar el propi criteri a les altres persones.
Moltes vegades aquestes discussions acaben en un no res. Al ser tots confrares hauríem de prendre candela i convertir les queixes en reclams.
Suposo que és el que desitgen els qui governen. Resultaria ben trist laborar per a una comunitat que no expressa mai cap queixa i molt manco cap satisfacció.
Per això, en els temes que són de tots, convé prendre-hi candela!.

 

(Imatge de Google/candela)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.