XII edició de “Els poetes i la memòria històrica” (virtual)

Enguany havíem de celebrar, com cada any, a s’Estació, la XII edició de “Els poetes i la memòria històrica”, un espectacle poètic i musical que, des de l’any 2009, organitzat per la delegació de l’OCB amb la col·laboració de l’Ajuntament, forma part de les festes de Sant Llorenç.

La situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 fa aconsellable no realitzar actes amb gran afluència de públic. Per això, aquest any, suspenem l’acte de s’Estació i vos oferim algunes informacions relacionades amb el tema i, a la vegada, agraïm la col·laboració de totes les persones que han fet possible aquest acte durant una dotzena d’anys.

Totes les coses tenen un principi i l’acte poètic i musical que hem anomenat Els poetes i la memòria històrica va néixer dia 17 d’agost de l’any 2009 quan, en compliment del que havia acordat el ple extraordinari de l’Ajuntament de dia 14 de desembre de 2006¨, es va inaugurar un monument en memòria de les víctimes de la Guerra Civil de l’any 1936 gràcies a l’esforç d’un grup de persones d’ideologia diversa que proposaren a l’Ajuntament una moció sobre el tema l’any que es complia el 70è aniversari de l’inici de la sublevació.

Els acords presos per l’Ajuntament, per unanimitat de tots els grups, foren els següents:

Primer.- El Ple condemna el cop d’estat del General Franco així com les greus violacions dels drets humans comeses a Espanya entre 1936 i 1976 i fa públic el seu reconeixement a totes les víctimes.

Segon.- El Ple ret homenatge a tots aquells que van morir en la Guerra Civil que s’inicià a rel del cop d’estats dels militars el 18 de juliol de 1936, en especial a aquells que van ser detinguts, empresonats i executats per les seves idees.

Tercer.- El Ple insta al Parlament de les Illes balears a crear una comissió autonòmica per tal d’investigar les violacions del drets humans comesos pel règim franquista a les Illes Balears, tal com proposa el Consell d’Europa.

Quart.- El Ple aprova sufragar i erigir un monument emblemàtic a la memòria de totes les víctimes de Sant Llorenç i Son Carrió.

Cinquè.- El Ple ret homenatge a totes aquestes persones de Sant Llorenç i Son Carrió que varen esser executades, perseguides o repressaliades (i es va llegir la llista de les persones assassinades, afusellades, empresonades, exiliades, deportades o que es varen suicidar).

 

En el següent vídeo , Jaume Claret, doctor en història i professor agregat dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ens ofereix una explicació de què és la memòria històrica, pal de paller de l’acte que celebram anualment i en el qual el professor Claret hi ha participat en algunes ocasions i a qui agram la seva col·laboració.

A continuació  trobareu l’explicació de com es va gestar i construir l’escultura “Memòria contra la mort” de Joan Lacomba que presideix l’espai on celebram l’espectacle “Els poetes i la memòria històrica” i que l’autor donà al poble de Sant Llorenç des Cardassar l’any 2009.

Joan Lacomba, catedràtic d’institut jubilat, pintor i escultor, ens ha explicat el moment creatiu de l’escultura i la seva plasmació en realitat:

Volia que fos un homenatge a les víctimes de la Guerra Civil.

L’escultura està formada per set elements, seguint la sentència bíblica de setanta vegades set.

Són set corbes rítmiques que representen la diversitat de cadascuna de les víctimes.

Les corbes, com les vides, estan truncades.

 

Com hem dit, l’escultura de Joan Lacomba duu per títol “Memòria contra la mort”, un fragment d’una obra del poeta  eivissenc Jean Serra, que autoritzà el manlleu del títol d’un poema seu i permeté que diversos fragments de l’obra poètica restin, per sempre més, al peu de l’escultura i donin sentit a l’homenatge anual on unim poesia i memòria històrica. Gràcies!

Memòria contra la mort

No oblidis la carn encesa, la figura
de vidre, aquell orgasme total.
No oblidis haver tingut
infantesa i pubertat,
ni la carícia blanca
devora savines d’un torrent.

No oblidis que ens deixàvem dur
per la riada, pels mots ocults.
No oblidis, tan sols això:
que hem estat i encara som.
De bell nou garfits a la proa
del ferm vaixell que avança, tornem
a escriure la nostra història.
I si algú ens pregunta què som,
direm: memòria contra la mort.

Un pensament a “XII edició de “Els poetes i la memòria històrica” (virtual)


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Encertat, ajustat i necessari. Gràcies.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.