Entorn: Cardassa

Cardassa, cardatxa o cardó (Dipsacus follonum)

Tal vegada, per “coherència llorencina”, per ser la planta que dona nom al poble, havia d’haver estat, aquesta, la primera descripció de la pàgina “entorn”.

Ho ha fet evident l’amic Gaspar Valero quan a l’article sobre els noms dels pobles publicat a Cap Vermell, identifica “cardassar” com a camp de cards en comptes de fer-ho com a camp de cardasses.

Potser la llegenda -que no història- de la Mare de Déu Trobada que parla de “cardassar” i de “card” en té una mica de culpa. Potser també en té una mica l’Informe de secretaria quan, en el moment de la “normalització” del nom (Octubre de 1974), fet en castellà, va confondre i mostrar com a sinònims “cardenchal” – camp de cardasses- i “cardizal” -camp de cards-. Potser tots en tenim una mica de culpa per la desídia que ens sol acompanyar. Potser…

Però la ciència i l’escut del cementiri (1910) no menten. Una cosa són la vintena de varietats de card i l’altra les cardasses.

Un cardassar és un camp de cardasses:

La cardassa, cardó o cardatxa (en castellà cardencha), també anomenada pinta de moro, és el Dipsacus follonum o Dipsacus silvestris.-.

(A la pàgina Menuda Natura, amb la veu “cardencha” hi surt un altre tipus de card (Onopordum nervosum Boiss), que també anomena cardassa).

Informacions

Herbari virtual

Menuda Natura

Viquipèdia

La imatge de la planta és de “Herbari virtual” (UIB)

2 pensaments a “Entorn: Cardassa

  1. La naturalesa és canviant (¿recordau fa uns anys els camps grocs de vinagrella com aquest estiu són verds d’olivardó?), fa mal dir, idò, com podia ser l’entorn de Sant Llorenç fa cinc-cents anys. Bonafè diu que la planta es fa a “Llocs humits, vores de camins, camps i rierols”. Sembla ser que Sant Llorenç, per la confluència de torrents, era lloc humit. Berard (1789) descriu: “paraje poco sano por causas de un arroyuelo que corre en su inmediación”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.