Entrevista a Antoni Sansó Servera, comissari de la Mostra d’Art Contemporani de l’Auditori Sa Màniga

Del 25 de setembre al 28 de novembre romandrà oberta una interessant Mostra d’Art Contemporani a Sa Màniga de Cala Millor, amb,19 artistes, i el comissari de la Mostra és el llorencí Antoni Sansó Servera, que a part de la seva feina, relacionada majoritàriament amb el turisme, fa més de 30 anys que segueix el tema de les arts plàstiques, i amb el temps ha assolit coneixements i està ben informat en art contemporani. tant a nivell institucional com privat. Encara que sigui un autodidacte en la matèria, podem afirmar que és un tema que coneix molt bé, tant a nivell institucional com privat.
A nivell privat, ha fet crítica d’art a diferents mitjans, ha donat conferències sobre art contemporani, ha presentat exposicions, ha escrit per diferents artistes, ha tingut part a una galeria d’art, a més, ha comercialitzat amb art i és un assidu visitant d’exposicions, fires, museus i centres d’art.
A nivell institucional he estat Conseller de Cultura del Consell de Mallorca i Director Gerent del Consorci per la Promoció Exterior de la Cultura de les Illes Balears, organitzant exposicions d’art contemporani a les Illes, també a l’Estat Espanyol i a diversos països. A Mallorca és una persona ben coneguda i valorada dins aquest àmbit.

Antoni, d’on surt aquesta nova Exposició?
Aquesta exposició formava part d’un projecte més ambiciós, que consistia amb exposicions individuals d’artistes importants als hotels durant tot el mes d’octubre, i d’aquests artistes fer-ne una mostra col·lectiva de tots ells a Sa Màniga amb una bona inauguració i com una nova idea. Aquesta idea esperem poder-la dur a terme el mes d’octubre del 2021. Per enguany només hem pogut realitzar la Mostra col·lectiva.

Aquesta nova idea, anava enfocada al turisme?

Quan parlam de turisme solem pensar en oferir noves experiències per ser un poc diferents dins un món global on totes les zones turístiques son molt iguals. El turisme cultural és molt ample, sobre tot a les ciutats creix gràcies als museus llançats a competir amb la industria de l’oci. Entenc que el nostre destí turístic, no pot plantejar-nos un museu, però sí una oferta cultural d’art contemporani com a complement del nostre turisme. Podem plantejar-nos una aposta diferent i atractiva com una alternativa interessant al museu. Apostar per l’art contemporani s’ha d’entendre com una inversió de futur i no crec que el nostre destí turístic hagui de quedar relegat dins aquest camp.

Creus que des del «destí Cala Millor» es pot fer una mostra internacional?
Actualment està molt de moda celebrar nits de l’art a diversos municipis, amb un cert èxit en alguns d’ells, i com exemple clar d’això tenim la celebrada a Palma. Però no sols Palma pot presentar art contemporani, encara que disposi de museus i galeries privades. A la nostra societat, milers de persones acudeixen a diverses exposicions, museus, fires, biennals… atretes per l’art contemporani. En el món hi ha moltes d’aquestes fires i esdeveniments artístics, molts apareixen i desapareixen d’acord amb les lleis del mercat i del seu èxit o fracàs. Està clar que el nostre destí no pot ambicionar realitzar una mostra internacional d’una certa envergadura, però podem marcar uns objectius a curt i mitjà termini, ja que és innegable que comptam amb molts hotels de categoria que en les seves dependències mostren obres d’art que s’exposen permanentment. Hauríem d’aprofitar aquests hotels perquè durant el mes d’octubre es canviïn aquestes obres i es facin exposicions individuals d’artistes. Aquesta idea romp amb l’esquema convencional d’exposició, oferint a l’artista la possibilitat de mostrar les seves obres, no en el seu estudi o galeria sinó directament a un dels llocs programats per aquest art, convertint-lo en un atractiu més.

I l’exposició actual?

Pens que per anunciar aquest mes d’art contemporani que es planteja des del Consorci Turístic i degut a la impossibilitat de realitzar-ho per aquest any, res millor que enguany fer una mostra col·lectiva d’artistes molt potents que ens situï dins el món de l’art, que es parli d’aquesta i que sigui suficientment atractiva perquè el boca a boca funcioni i ajudi a vendre i situar-nos per la mostra del 2021.

Que es pretén amb aquesta Mostra i per què aquests artistes?

Quan es parla d’art contemporani, normalment ens referim a les pràctiques artístiques i obres produïdes a partir de la dècada dels seixanta del segle XX fins als nostres dies. El que és cert és que les mirades i reflexions que avui podem realitzar sobre aquest art són moltes i diverses. L’exposició pretén ser una mostra d’aquest art, recollint obres d’artistes nascuts i que treballen des del segle XX. Malauradament alguns d’ells ja no hi són, però ens han deixat la seva obra, la major part enquadrada dins l’informalisme europeu i dins l’abstracció: Tàpies, Saura, Rafols Casamada, Hernandez Pijuan, Guinovart, Mompó, Campano o Xavier Grau. Altres com Bechold, Barceló, Plensa, Sicilia, Broto, Susana Solano, Garcia Sevilla, Lamazares, Eva Lootz o Guillem Nadal són artistes amb una trajectòria consolidada dins el món de l’art i amb la seva obra ens podem fer una idea de l’art contemporani dominant a partir dels anys 80, d’un retorn a la pintura que enllaça amb el que va ser la transavantguarda italiana o el neoexpressionisme alemany.

Estàs parlant d’artistes i obres importants. Com s’aconsegueixen aquestes obres?

En aquest cas jo, com a Comissari de la Mostra, faig una selecció d’artistes i obres i les aconsegueixo amb un préstec de col·leccionistes privats i galeries d’art, no a través dels artistes, que com he dit, alguns ja estan morts.

Està afectant fort l’actual crisi ocasionada per la Covid-19 als artistes?
En general la crisi està afectant fort a artistes i al seu mercat, ja que l’art s’adquireix quan tens moltes altres necessitats cobertes. De totes formes quan ja tens un nom i unes cotitzacions fortes també és cert que segueix havent gent amb doblers que compra, sobre tot a l’estranger, d’això va la xerrada que faré a Sa Màniga el 27 de novembre, «L’Art contemporani i el seu mercat».

O sia, que dins l’economia de l’art es mouen doblers…
Efectivament, dins l’economia que ens movem, economia de mercat, la producció artística , així com tot el que l’envolta i la fa accessible a un comprador, constitueix un negoci que mou molts de doblers.

Quins horaris teniu i fins quan estarà oberta aquesta exposició?
En principi està obert dins l’horari de l’Auditori de dimarts a divendres de 10 a 14h i de 18 a 20h i els dissabtes de 16 a 20h. Fins al 28 de novembre.

Es poden fer visites guiades, i de quantes persones?
Si no hi ha canvis, està establert que dins aquest horari i per grups amb un màxim de 10 persones es poden concertar aquestes visites guiades gratuïtes a través de l’Auditori Sa Màniga, sempre que sigui possible i amb una antelació d’uns quants dies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.