Entorn: Garballó

Garballó (Chámaerops húmilis)

El garballó és una planta interessant i curiosa per varis motius.
Primer, per ser única. Masclans (1972) asssenyala: “La flora mundial cmpta amb mérs d’un miler d’espècies de palmera. Una, tan sols, és autoòctona d’Europa: el margalló”: “. D’altra banda l’Herbari Virtual de la UIB mostra:  única palmera autòctona de les Illes Balears”..

Segon perquè, a nivell geogràfic, determina la nostra situació fronterera entre el Pla i la Península de Llevant. El Pare Bonafè assenyala “Molt abundant en ekls extrems de la Serra Nord, Andratx i Alcúdia. Des de Lluc fins a Valldemossa solament n’he vist dos exemplars no cultivats, un al coll de Biniamar a Bàlitx i l’altre a Muleta. També abunda a les muntanyes d’Artà i Capdepera. Des del litorals fins a 800 m”.
Per això es parla d’espai fronterer ja que tant a l’aturonament de s’Olivar just arran del poble, com a la muntanya de s’Esquerda, entre altres, se’n poden trobar d’espontanis (vegeu fotografies)

En tercer lloc per ser una planta útil i utilitzada en el Sant Llorenç preturístic. Encara hi ha persones que saben treballar i dominen la tècnica de la llatra, fent sanallons, corda, sanalles, graneres…De la mateixa manera que hi ha cases de foravila que en un racó -a ses Sitges en el jaç de l’escala- mantenen vestigis dels ensofradors que s’utilitzaven per blanquejar les fulles.

I finalment, al ser els fruits comestibles –a dir ver filosos, fats i asprosos, de singular i no gaire apreciat sabor -plomissó els deiem- eren d’obligat tast per a la majoria d’infants, com també ho era la part tendra i blanca que sortia al arrabassar els ulls..o les inflorescències.

Informacions:
Cançoner 2.0
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia

(Garballons a s’Esquerda)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.