Quan sé que he superat una ruptura amorosa?

Passar per una ruptura amorosa pot arribar a ser molt dolorós. Mesurar fins a quin punt el que ens passa és normal s’esdevé complicat, ja que es tracta d’un procés emocional molt intens.

 

De què depèn la intensitat d’una ruptura amorosa?

Com ens afecta una ruptura dependrà de com era la relació, com va ser la ruptura, quins varen ser els motius que us han portat en aquest punt, si hi ha fills en comú i com s’ha gestionat el procés. El que és cert és que d’una forma o d’una altra, una ruptura sempre deixa empremta.

És més, com molts temes incòmodes, una ruptura pot esdevenir-se un tema tabú, sobretot dins l’àmbit familiar i amical: sigui per respecte cap a la parella actual o per evitar reaccions emocionals, tenim a no endinsar-nos. Però aquesta actitud, encara que feta de bon cor, no ens ajuda en el nostre procés d’acceptació de la nova realitat.

 

Quins senyals em fa saber que he superat la ruptura?

Ser capaç de recordar l’ex-parella amb un bon gust de boca, sense patiment, és un senyal d’estar superant la ruptura amb èxit. Reconèixer que aquesta persona t’ha aportat moltes coses positives durant un període de la teva vida resulta bàsic per mantenir un vincle saludable amb el passat, requisit necessari per reconstruir-se amb èxit.

Un altre senyal que ens permet saber si hem superat una relació és el fet de sentir-se serè amb els esdeveniments i tenir clar que no tornaríem amb aquella persona.

 

És necessari el contacte zero per superar una ruptura?

Com he mencionat més a dalt, la forma de superar una ruptura dependrà de molts factors i el contacte zero s’esdevé necessari en algunes circumstàncies, encara que no totes.

Per exemple, si la relació s’ha anat apagant amb el temps, els dos n’han estat conscients i s’han separat per acord mutu des d’una bona entesa, mantenir el contacte els permetrà redefinir la seva relació cap a una amistat sana.

Ara bé, si la iniciativa de ruptura pertany exclusivament a un membre de la parella i l’altre es desviu per tornar amb ell, mantenint el contacte es pot crear una dependència emocional tòxica i no permet a cap dels dos girar pàgina i adaptar-se a la nova situació, generant una muntanya russa emocional on passem d’eufòria a desesperança sense trobar el nostre vertader equilibri.

 

Hi ha un temps per mesurar si he superat una separació amorosa?

No. Cada persona és única i cada relació és un món. No hi ha un termini preestablert en què hauríem d’haver superat certes tasques psicològiques. No cal marcar-se metes i hem de respectar els temps de cadascú. Ara bé, hem de posar de la nostra part perquè aquest procés no s’estanqui i estigui en constant evolució.

 

I quins senyals em fa saber que no he superat la ruptura?

Si recordar-lo et genera una alteració emocional, si estàs irascible o hipersensible, si tens en aquella persona present al teu cap les 24 hores del dia sense ser capaç de desfer-te d’aquell pensament, significa que encara et queden passes per fer.

 

Siguès atent a tu mateix, cuida’t, respecta’t, treballa la teva autoestima i permet-te seguir endavant. Si et trobes estancat, notes que no avances o no toleres les emocions que la ruptura et genera, l’ajuda d’un professional de la psicologia s’esdevé necessari.

L’objectiu que has de perseguir és entendre quin aprenentatge has tret d’aquesta relació. Per dolenta que hagi estat, ara ets una versió més sàvia de tu mateix i aquesta experiència t’ha de permetre conèixer-te millor, créixer i saber com actuar de formar més madura en la propera relació perquè tingui així més probabilitats d’èxit.

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
Cita prèvia: 616 23 29 83

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.