El tren de Llevant. Una reivindicació justa

Entre l’any 2021 i 2023 arribaran a l’estat espanyol fons europeus (140.000 milions d’€) destinats a la recuperació econòmica i a invertir en projectes de transició ecològica i mobilitat sostenible.

Les Balears representam un 2% de la població de l’Estat i ens podrien correspondre almanco 2.800 milions si elaboram i som capaços d’executar projectes que encaixin dins els paràmetres de la UE. Me consta que al Llevant ja hi ha gent que es mou per aconseguir que una part d’aquests fons siguin per recuperar el tren de Llevant.

PER QUÈ TREN DE LLEVANT?La reobertura del tren de Llevant (Manacor-Artà, i amb una extensió fins a Capdepera i Cala Rajada) és una infraestructura molt reivindicada i anhelada a tota la comarca des de fa gairebé 20 anys.

El tren de Llevant figura com a infraestructura ferroviària a executar al Pla Director Sectorial de Transports de les Illes Balears del 2006, aprovat com a Decret, amb el consens total i la unanimitat de totes les forces polítiques representades en aquell moment al Parlament. El tren de Llevant també figura com a infraestructura a executar al Pla de Mobilitat aprovat pel Govern l’any 2019, i també està inclòs als acords de governabilitat del pacte actualment vigent a Balears (Acords de Bellver, 2019).

El corredor ferroviari Manacor-Artà és públic, els projectes constructius ja estan redactats, i les obres ja varen ser licitades i adjudicades l’any 2010 per un total de 113 milions d’€ + 24 milions pel material mòbil. S’executaren els 24 milions del material mòbil i devers uns 20 milions en obra civil entre el 2010 i 2011, fins que va arribar l’infaust govern Bauzá i va aturar les obres.

Tenim les obres a mig fer (ja hi ha la plataforma, la part més llarga i difícil) i ja tenim a Mallorca els trens per prestar el servei. Només faltarien al voltant d’uns 95 milions d’€ per poder acabar les obres i tenir trens circulant entre Manacor i Artà en menys d’un any. S’haurien d’afegir 15 milions d’€ per enllestir el tram urbà de Manacor (projecte tramitat que ja compta també amb el vist-i-plau de la Comissió Balear de Medi Ambient), i connectar amb l’estació de tren de Manacor en forma tramviària pel Passeig del Ferrocarril. És a dir, amb uns 110 milions d’€, i en menys d’un any d’obres, els tren-tram podrien circular entre Artà, Son Servera, Son Carrió, Sant Llorenç i Manacor, i després fins a Palma, millorant molt la mobilitat dins la pròpia comarca i amb la resta de Mallorca.

El nombre d’usuaris del Manacor-Artà es calculava el 2010 al voltant de 574.000 viatgers/any (fent una comparativa, l’Inca-Manacor el fan uns 600.000 viatgers/any, per exemple, i l’Inca-Sa Pobla, 300.000 viatgers/any). Amb l’extensió fins a Cala Rajada es calculava arribar a pràcticament 1 milió de viatgers/any, la qual cosa justifica plenament les obres i posar en marxa el servei.

El trajecte es podria cobrir en uns 30 minuts. Els trens-tram ja adquirits són compatibles amb la resta de la línia ferroviària i podrien arribar des d’Artà fins a Palma (en serveis express, sense aturades entre Manacor i Palma) en 1 hora i 20 minuts màxim., uns temps de trajecte molt competitius.

Per tot això, la gent del Llevant té raó en demanar aquest servei de transport públic de qualitat, modern i eficient. És necessari i de justícia.

ARA ÉS L’HORA!

Antoni Verger

Ex director general de Mobilitat del Govern de les Illes Balears

 

3 pensaments a “El tren de Llevant. Una reivindicació justa

  1. Venga tirar doblers!!! Bastaria bé amb un bus aixi com toca, bons horaris i preus econòmics…. Es podrien plantejar bussos ecològics, freqüències correctes, gratuït per estudiants i gent major… Això des tren es tornar enrera..
    Sa via verda està molt bé per la gent poder passejar i fer esport (això si, li manca una mica de carinyo)

  2. Jo no ho veig tan clar!!. Per Manacor ningu vol el tren per el passeig Ferrocarril, els altres pobles , no crec que tenguin usuaris suficients perque sigui rentable, i a mes de tot aixo, si fessim una enquesta als veInats de Sant Llorenç, Son Servera i Manacor , la majoria triaria tenir la via verda que tenim ara i no el tren.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.