Entrevista a Jaume Estelrich, nou responsable de l’explotació del bar de l’Estació de Sant Llorenç des Cardassar

Se que tens experiència en el món de la restauració, quan vas començar Jaume?
Jo vaig néixer l’any 1968 a Sant Llorenç des Cardassar. El 1969 els meus pares varen obrir el carrer del Mar de s’Illot el bar Toni´s, que regentaren fins l’any 2000, obrint després el Bar Es Mollet de s’Illot. Tota la meva vida he conegut el món de la restauració. Quan ells es retiraren, juntament amb la meva germana Cati, continuarem el negoci familiar.

Què et va motivar per a participar en la puja per a la concessió del bar de l’Estació de Sant Llorenç des Cardassar?
Fa anys que pensava amb aquest local. Pens que l’Estació de Sant Llorenç és un lloc emblemàtic on tots els ciutadans podran gaudir d’un espai lliure i agradable tan en família com amb companys, un lloc diferenciat i un punt de trobada per a tothom. El fet de poder dirigir un negoci ubicat en aquest lloc és tot un privilegi per a mi. Esper poder aconseguir fer veure a tothom l’Estació de Sant Llorenç com jo l’he visualitzada aquests darrers anys.

A més de tu, tens socis que hi participen?

No. Quan va sortir la licitació de la cafeteria restaurant l’Estació vaig estar parlant amb persones diverses, però al final vaig decidir que, si volia tirar endavant amb aquest projecte, no podia dependre de ningú. Em vaig presentar amb el meu nom particular, i així se me va adjudicar el concurs. Això si, un negoci com aquest no ho pot gestionar una persona tota sola. Llavors, he de dir que, a hores d’ara, crec que me enrevoltat d’un equip humà competent amb el qual esperam poder desenvolupar totes les idees i projectes que vagin sorgint per tal de que la gent, tant del municipi com de fora, vegi l’Estació de Sant Llorenç com un referent i un lloc innovador dins el mon que vivim.

Quins són els teus projectes comercials per a l’Estació?

Projectes n’hi ha molts i quasi bé tocant tots els caires. Ara per ara, estic centrat en arrancar el negoci, en fer que la gent ho conegui i tingui ganes de visitar-ho. Però a curt termini, començarem a programar activitats, trobades, ofertes, etc., a més d’implantar la innovació dins el negoci de la restauració per a fer de l’Estació un lloc diferent.

L’actual crisi ocasionada per la Covid-19 ha retardat la posada en marxa de l’explotació?
Sí, un poc, però el passat dia 8 de novembre férem un dinar de pre-obertura al qual omplirem l’aforament màxim del local, tinent en compte les circumstàncies actuals. A partir del passat dimecres, 11 de novembre, obrirem definitivament el local per a tothom i des de llavors intentam servir a tots els visitants de la millor manera possible. Sens dubte, la Covid-19 ens ha condicionat l’obertura i també el funcionament. No s’ha pogut fer una inauguració tal com la tenia pensada i tampoc podem oferir tot el que tenim dins el cap de manera oberta, degut a les restriccions actuals, aforament, seguretat, etc.

Però, ets una persona optimista Jaume?
Si, soc optimista i prefereixo pensar que, en no massa temps, podrem fer tots aquests actes i desenvolupar totes les idees sempre amb la finalitat de que les persones que decideixin visitar-nos, se’n duguin un record agradable de l’Estació de Sant Llorenç.

Quin serà l’horari d’obertura d’aquest hivern?

De moment obrim cada dia a les 8.30h del matí. L’hora de tancament, per les condicions actuals, és a les 00:00h del vespre, no ens queda d’altra. Durant tot el dia intentam servir tot el que els clients ens demanden, i així ho pensam fer al llarg del temps.

A més de servei de bar teniu restaurant. Quina és la carta que presentau?
El restaurant és un punt clau del negoci. A hores d’ara encara estam adaptant el que oferirem a les demandes dels que ens visiten, i la carta no la tenim tancada. Els matins, feim berenars tals com pa amb oli, dolços, etc.. Els migdies tenim un plat del dia que va variant al llarg de la setmana, a més d’una sèrie de plats fixos. El vespre, tenim una carta més o manco completa on es pot trobar carn, peix, verdures, etc.. Tal com mencionarem a la nostra proposta, la cuina que volem oferir es basa en el concepte flexitarià: una cuina saludable basada en verdures, llegums i altres però combinada amb carn, peix i altres productes. Volem innovar dins el mon culinari; sabem que això és arriscat i que du temps i molta feina.

Potser sia el que vol la gent…

Si, pensam que avui en dia és el concepte que cerca la gent. Aprofitar productes de temporada i menjar de manera equilibrada i saludable.

Es poden fer reserves per festes o celebracions d’aniversaris?
És un dels vessants que volem potenciar però que, a hores d’ara, per mor de la Covid-19 encara no hem llançat ofertes. Disposam d’un entorn adequat per a la celebració d’aquests actes i esdeveniments. L’edifici dels passatgers és el lloc idoni per a poder realitzar aquests actes d’una manera íntima i lliure, sense haver d’estar mesclat amb altres clients o visitants. Sens dubte volem potenciar aquestes celebracions privades i volem aportar la nostra experiència per a fer-les inoblidables.

Fins a quin punt creus que afecta al comerç local l’actual pandèmia?
Això és una pregunta que crec que ningú a hores d’ara sap respondre. Ara veim que les restriccions augmenten, amb el tancament perimetral de Manacor, els “bulos” de que a Porto Cristo i a Sant Llorenç els casos augmenten, etc. Personalment, crec que haurem d’aprendre a conviure amb aquesta malaltia, però farà falta temps per a que la gent se n’acostumi i sobretot, agafi confiança per a tornar a viure de manera lliure tal com fèiem abans del començament de la Covid-19. Els negocis es veuen afectats des de tots els caires. Si la gent no pot fer feina de manera estable, llavors tampoc surt de manera normal. La majoria va en peus de plom alhora de anar a llocs tancats i gaudir de dinars o sopars fora de casa. A més, si no entren diners difícilment podran sortir, un cercle en el que hi som tots involucrats.

Amb el temps que corren no deu ser fàcil tirar endavant un negoci de restauració. Però tu t’has arriscat. Què en penses?

Que no ens podem quedar de mans creuades. Respectant les normes de seguretat i amb sentit comú, es pot gaudir gairebé de tots els plaers i, per tant, aquesta és la nostra feina a partir d’ara. Hem de donar seguretat als nostres clients. Hem d’oferir un servei que faci desconnectar a la gent del moment actual mentre duri la seva visita. Hem d’innovar per tal de despertar la curiositat dels que ens enrevolten i fer que, quan sentin, passin o vegin el nom de l’Estació de Sant Llorenç, vinguin o s’aturin a veure com és i el que oferim. Aquest és el nostre repte a curt termini.

Hi ha locals de particulars que els han baixat el preu del lloguer, l’Ajuntament també t’ha rebaixat el preu per la situació actual?

Em vaig presentar a un concurs amb unes bases ben detallades de les condicions i requeriments que s’oferien. A partir d’aquí vaig fer la meva oferta i, per sort, vaig resultar guanyador. Es cert que les condicions actuals no són ni molt manco les esperades, ni per la meva banda, ni segur tampoc per l’Ajuntament quan va treure a concurs aquest local. En cap moment he parlat amb l’Ajuntament d’aquest tema ni he demanat res. Com he dit abans, amb seny i sentit comú de totes les parts hem de mirar de dur endavant aquest projecte. De ben segur que d’ambdues parts posarem tot el que faci falta.

Vols afegir res més?

Si. Assumir el lideratge d’un projecte com aquest suposa un gran repte dins la meva vida professional, i també personal, per que no dir-ho. Assumeixo personalment una gran responsabilitat amb la finalitat de poder donar el servei esperat a cada un dels visitants de la cafeteria restaurant s’Estació de Sant Llorenç. Desitjo de tot cor estar a l’altura. Confiï que tots i cada un dels visitants de l’Estació em farà arribar d’una manera o altre la seva experiència, amb l’única finalitat d’anar aprenent, modificant, millorant el nostre servei i els productes que oferim. Moltes gràcies per aquesta entrevista i, us esper prest a tots en aquest nou lloc emblemàtic de Sant Llorenç des Cardassar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.