Mots perduts: fal·lera

Una paraula guapa que ja no sent tant entre el jovent és “fal·lera”, substituïda per altres de caràcter més general com “peresa” (no tant en el sentit de “mania”, que encara es conserva més). Curiós com un mot que no fa tant va donar fins i tot un malnom familiar (els de can Fal·lera o els Fal·lera, Malnoms de Sant Llorenç des Cardassar, Pau Quina Jaume, col·lecció es Pou Vell),  ara estigui en vies de desaparició.

Significat:

1. Idea fixa amb desig intens (or., occ.); cast. manía, tema, gusanera.

2. Estat neguitós dels anyells quan tenen molta fam (Sta. Col. de Q.).

3. Malaltia de les ovelles, produïda per excés de menjar i de força a la sang (Conflent, Mall.); cast. rasquilla. Fal·lera de cap: malaltia de les ovelles, semblant a la bogeria, provinent d’una congestió cerebral incurable (Ripoll, Rupit, Lledó, Mall.).

4. Peresa, desgana de treballar (Mall.); cast. galbana.

5Conjunt de coses, persones o animals de baixa qualitat (Mall.); cast. bahorrina, purria.

Grafies documentades:

“Quan de tu em vaig despedir
el meu cor tornava enrere
i tenia més fal·lera
de quedar que de fugir.”

(Jota xiroia, Xaloc música)

Etimologia: Desconegut. Probablement del llatí fellaria, derivat de fel, fellis, ‘fel’, aplicat inicialment a una malaltia del bestiar deguda a un excés de menjar, d’on la idea de ‘obsessió, idea fixa’.

4 pensaments a “Mots perduts: fal·lera

  1. No sé si ja heu comentat: “fer una vega”. Fa uns anys, a un restaurant de la vila, el jove cambrer (em sembla que també era de Sant Llorenç) ens demanà :”Ha estat bo?” Li vaig respondre: “Hem fet una vega”. Era el primer pic que ho sentia. Jo crec que la’m va ensenyar sa padrina Lluenta, el meu diccionari vivent el primer pic que vaig llegir la contarella d’en Jaumet Belluguins (“mans fentes”, etc., no se li n’escapà ni una). Ja ho diuen a Africa: “Quan un ancià mor és com una biblioteca que es crema”. Sort que hi ha a Mallorca joves que perpetuen les nostres tradicions.

    De nin, quan em deien que anàvem a Son Fal.lera, per a mi era el nom d’un lloc de rondalla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.