«III Cicle Orgue d’Avui» al Convent de Sant Vicenç Ferrer de Manacor

Després d’haver d’ajornar dos concerts, la Comissió per a la conservació i restauració de l’orgue del Convent ha programat el «III Cicle Orgue d’Avui», que intenta una aproximació a diverses formes d’art contemporani. Serà el dissabte 12 de desembre, de les 18 a les 20h al Convent de Sant Vicenç Ferrer de Manacor.
A les 18h s’inaugurarà l’exposició de l’artista plàstica manacorina Maria Huerga que treballa a Manacor, i ha participat en diferents exposicions: a Barcelona, Madrid, Galícia, Alemanya i Marroc. Huerga, llicenciada en Belles Arts, dóna classes d’arts plàstiques per a diferents edats al seu taller. També està molt implicada en l’activisme social, i ha col·laborat amb diverses associacions com el Col·lectiu Dones de Llevant. Aquesta exposició és una petita mostra de la seva pintura, sempre molt personal, encara que Maria Huerga està experimentant, ara mateix, amb altres idees i materials diferents. Ella comenta que tota la seva vida està enfocada a l’art i per l’art.
A les 19h., està prevista la conferència presentació del llibre «El ball de sala a Mallorca» de Ramon Codina a càrrec de Bàrbara Duran, la qual també ha col·laborat amb el llibre, i farà un recorregut pels primers balls públics documentats a Mallorca, ja des de finals del XVIII fins l’actualitat. El treball de Codina es va centrar en documentar, de manera amena però exhaustiva, els grups, bandes i orquestrines que poblaren l’illa al llarg dels segles XIX i XX. Un dels aspectes, no massa explorat pels especialistes, és el de les bandes militars, que durant molt temps foren els grans proveïdors de música per a diferents esdeveniments; cal no oblidar que el manacorí, Ramon Codina, és un Tinent Coronel retirat que ha dedicat aquests darrers anys a la investigació i escriptura, després de dècades d’excel·lent treball com a director i compositor.
Per la seva banda, Duran aporta al llibre les darreres tendències en el ball “d’aferrat” i el de “bot”, tal com els anomena Codina. Els darrers anys, les reivindicacions feministes i també la participació de parelles home/home i dona/dona al ball de la bullanguera han propiciat discussions enceses entre els grups de participants i entesos. Aquests són els aspectes que formen part també del llibre de Codina, en el breu assaig que el complementa a càrrec de Duran, “De ballar ben aferrats a ben amollats”.
Finalment a les 20h està prevista l’actuació dels alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques i Música de l’IES Mossèn Alcover, que participaran del concert que clourà aquest breu cicle, “The great learning. Part 7”, de Cornelius Cardew, dirigits per Xavier Gelabert. El departament de Música de l’IES ha comptat amb la col·laboració de Gelabert, aquesta darrera dècada, impartint tallers de composició creativa als alumnes. Aquesta obra que mescla aleatorietat amb recitat, no deixa de mostrar la preocupació per un art que pugui ser interpretat per tothom, cosa que presideix bona part de l’obra de Cardew.
L’assistència és lliure, i es mantindran els criteris establerts durant la COVID-19 per als espectacles públics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.